vrijdag 23 oktober 2009

Service

Hij bestaat toch nog hier en daar: de échte service. Ik was in een avontuurlijke stemming en besloot eens een keer zelf pesto te maken. Daarvoor heb je pijnboompitten nodig. Bij de grote AH kon ik nergens pijnboompitten vinden. Nu komt het voor dat ik noch de bomen, noch het bos zie, al sta ik er vlak voor of middenin. Ik schoot een wat oudere mevrouw Heijn aan. Zij moest mij teleurstellen. AH had overal alle pijnboompitten uit de schappen verwijderd, want er was iets mee. Ik ging mijn wagentje met andere dingen vullen. Een minuut of vijf later kwam dezelfde mevrouw Heijn naar me toe: ze had nog eens nagevraagd en ze waren er weer. Ze leidde mij naar de afdeling knabbelnootjes en inderdaad daar lagen enkele zakjes. Ik heb deze dame uitvoerig bedankt.

Grandeur

Stel: je hebt vakantie of je bezoekt gedurende een paar dagen een buitenlandse stad. Je bent kunstgevoelig, dus je hebt ook een bezoek aan dat beroemde museum gepland. Je staat bij de ingang van dat museum en zegt tegen je reisgenoot: "Getver! Die ingang! Een draaideurtje! Daar ga ik niet doorheen."

Je weet natuurlijk dat het Rijksmuseum in Amsterdam ingrijpend gerenoveerd wordt en dat die renovatie 'iets' later gereed is dan aanvankelijk de bedoeling was. Er is bijvoorbeeld nogal lang geruzied over de openbare passage onder het Rijksmuseum. Mocht je daar nu wel, zoals vóór de renovatie, fietsen of niet. Uiteindelijk mocht dat dus wel. Dus konden Antonio Cruz en Antonio Ortiz, de architecten, aan het werk om definitieve ontwerpen te maken voor die passage, waar ook de ingang van het museum gepland is.

Nu lees ik in de Volkskrant dat Wim Pijbes, de directeur van het Rijksmuseum, toch niet gelukkig was. Hij miste wat. Wat? Hij miste 'grandeur'. Volgens het huidige ontwerp komen er in de zijkanten van de passage twee draaideuren en een lift. 'Daar spreekt geen grandeur uit', zegt Pijbes. 'Bij een goede entree begint je succes. Alles aan het Rijksmuseum is groot, maar we komen er binnen via draaideurtjes. Dat kan niet.' Dus werden beide Antonio's weer aan het werk gezet en dat zullen ze niet voor niets gedaan hebben. Nu komt er dan ook een monumentale entree met trappen.

Nu moet er weer een nieuwe bouwvergunning komen. Daarvoor moet eerst overlegd worden. De voorzitter van stadsdeel Oud-Zuid verwacht tegenstand: 'Ik heb niet de illusie dat iedereen deze plannen direct luid applaudisserend zal accepteren.' Maar ja, als Wim Pijbes last heeft van gebrek aan grandeur, dan neem je wat extra kosten en nog wat meer vertraging graag voor lief.

Ik heb in diverse wereldsteden - Londen, Parijs, New York, Madrid, Berlijn - musea van enige naam bezocht. Ben ik nou zo'n insensitieve, a-culturele, niet-artistieke onbenul dat ik me nog nooit afgevraagd heb of de ingangen van die musea wel enige grandeur hadden en monumentaal genoeg waren? Als alles volgens plan verloopt, bezoek ik maart volgend jaar het Uffizi in Florence. Hopelijk heeft dat museum een representatieve entree, want anders is voor mij, inmiddels wijzer geworden, de lol er nu al vanaf.
x