zondag 21 juli 2013

Studie

Je hoort het vaak zeggen, vooral uit kringen rond Geert Wilders: Europa kost ons alleen maar geld. Nou, toevallig las ik in Het PAROOL: Brussel maakt 80 miljoen euro over naar Den Haag, aldus het ministerie van I&M vrijdag. Wat gaan we dan wel allemaal doen met die 80 miljoen? Planstudies maken. Zo schijnt het Station Amsterdam Zuid nodig heringericht te moeten worden. Ik kom daar niet zo vaak, maar het is me nooit opgevallen dat er iets mis mee was. Het ligt tussen Amsterdam Rai en Schiphol, er zijn geen kruisende lijnen. Je kunt er overstappen op tramlijn 5 en sneltram 51 naar Amstelveen en richting centrum. Het ligt ook nog eens dicht bij allerlei grote kantoren aan de Zuidas.

Wat heb je nodig aan zo'n station? Een aantal perrons om in- en uit te stappen en een gelegenheid om kaartjes en informatie te verkrijgen. Een toilet is ook nooit weg en als je er een versnapering kunt krijgen is dat mooi meegenomen. Dat kan en is er volgens mij allemaal. Wat moet er dan zo nodig heringericht worden? Is het er zo druk dat de reizigers er over elkaar heen tuimelen? Zijn de buitenlanders die van Schiphol naar zo'n duur kantoor aan de Zuidas komen veel beter gewend? Ik was ooit op het station van Albuquerque, hoofdstad van de Amerikaanse staat New Mexico, een stad met meer dan 500.000 inwoners. Het station had niet veel meer voorzieningen dan bijv. Diemen-Zuid. Buitenlanders zijn qua station echt niet veel gewend, tenzij ze uit een grote stad komen.

Maar goed, minister Melanie Henriëtte Schultz van Haegen-Maas Geesteranus vindt het kennelijk nodig dat Amsterdam Zuid wordt heringericht en dat er flink gestudeerd wordt op de de manier waarop dat gedaan wordt. Dat studeren alleen al kost een deel deel van die 80 miljoen euro die we van Brussel krijgen. De uitvoering van de plannen gaat uiteraard heel wat meer kosten. Ik ben ban bang dat Brussel daar niet aan meebetaalt.