woensdag 26 mei 2010

Emancipatie

De (vrouwen)emancipatie was/is erop gericht dat vrouwen, los van opvattingen van vaders en/of mannelijke partners hun eigen beslissingen kunnen nemen. Daar ben ik helemaal voor. In Zweden zijn ze daar in het algemeen ook voor. Maar wat wil nou die dekselse kroonprinses Victoria, die volgende maand in het huwelijk treedt? Die zou het leuk vinden als paps haar bij die gelegenheid naar het altaar zou begeleiden. Die vrouw wil dat, dus dan doe je dat? Mooi niet, las ik in de Volkskrant: De vrouw is geen bezit dat van de ene aan de andere man overgaat, vinden veel Zweden.

Ik ben geen royaltykenner en van het Zweedse koningshuis weet ik nog minder dan van het Nederlandse. Ik wist dus niet dat ene Victoria t.z.t Carl Gustaf gaat opvolgen, maar ze is een Zweedse, ze is 32 jaar oud, ze heeft o.a gestudeerd aan de universiteit van Yale, dus ongezien ga ik er vanuit dat ze niet een typisch doetje is, dat braaf doet wat paps en verloofde willen. Ze heeft al een eerdere relatie achter de rug en gaat nu trouwen met een sportschoolhouder. Dat lijkt me een aardige indicatie van haar geëmancipeerd zijn, want hier en daar in het moderne Zweden vindt men dat hij niet tot haar 'klasse' behoort.

Victoria zal het, denk ik, gewoon leuk vinden aan de arm van Carl Gustaf naar het altaar te stappen. Waarschijnlijk vindt Carl Gustaf dat ook leuk. Maar ook de Zweedse aartsbischop (sic) Anders Wejryd (zou) willen dat de kroonprinses zich aan de Zweedse traditie houdt. Ik denk, maar dat zal wel een afwijking zijn, dat een kenmerk van geëmancipeerd zijn is: op zich nutteloze tradities aan je laars lappen en je eigen zin doen. Kennelijk vinden ze ook in Zweden politieke correctheid belangrijker dan emancipatie.
x