vrijdag 9 oktober 2009

Deplorabel

Carolien Gehrels (PvdA) is wethouder in Amsterdam. Het PAROOL zegt van haar: Gehrels geldt als een bestuurder die zaken graag van de zonnige zijde beziet. Dat is mooi natuurlijk, want wat hebben we nou aan zwartkijkers? Woensdag had ze een bijeenkomst met Jacqueline Cramer, onze PvdA-minister die ons milieu schoner moet maken. Carolien had het ook over de Amsterdamse Afvalenergiecentrale: de 'meest efficiënte afvalenergiecentrale ter wereld'. 'De centrale heeft de afgelopen periode een stabiel rendement gedraaid.' Is dat niet geweldig? Dat blijkt tegen te vallen. Het rendement mag dan stabiel zijn, het valt ook zwaar tegen. Ook woensdag presenteerde (ook PvdA-)wethouder Lodewijk Asscher de gemeentelijke ontwerpbegroting voor 2010. Niemand verwachtte van die begroting echt vrolijk te worden, maar het moet de altijd optimistische Carolien toch opgevallen zijn dat de Afvalenergiecentrale in die begroting een "risicodossier" wordt genoemd. En Amsterdam kent nogal wat risico's.

De PvdA is haast niet weg te denken uit het Amsterdamse gemeentebestuur, maar zo langzamerhand mag je je gaan afvragen of er na de gemeenteraadsverkiezingen van volgend jaar geen eind zal komen aan dit 'automatisme'. Recentelijk werd een mailtje openbaar waarin Diederik Samson zijn fractiegenoten in de Tweede Kamer meedeelt dat volgens hem de de PvdA in "een deplorabele staat" verkeert. Toen ik dat vernam was mijn reactie: "Is er geen frisser nieuws?" Maar goed, bij de PvdA hollen ze misschien wat achter de onaangename feiten aan. Of ze worden pas echt als iemand het zwart op wit stelt. Hier en daar wordt de deplorabele staat mede geweten aan fractievoorzitter Mariëtte Hamer, over wie ongetwijfeld veel goeds te zeggen valt, maar niet dat zij één bonk charisma is.

Ik vind het onterecht de zwarte piet naar Mariëtte toe te spelen. De PvdA is al jaren 'onzichtbaar' als de partij die het opneemt voor de zwakken in de samenleving. Zij heeft voor 'het midden' gekozen en viert het als een overwinning als ze hier en daar nog wat 'repareren' kan. Wouter Bos heeft zichzelf als partijleider monddood gemaakt door in het kabinet te gaan zitten. Hij kan daardoor geen 'PvdA-geluid' laten horen. Als dat geluid tenminste nog bestaat. Afgelopen zondag citeerde ik uit Trouw dat sprak van sociaal-democratie 'zonder ideologische veren'. Misschien moet de PvdA die veren weer eens gaan opzoeken.
x