dinsdag 9 augustus 2011

Joods

Gisteren liep ik in een horecagelegenheid naar de bar om af te rekenen. Aan de bar zat een wat oudere man, d.w.z. nog wat ouder dan ik. Hij vroeg ineens, terwijl de barman wisselgeld aan het verzamelen was: "Bent u Joods?"

Het hele op de vraag volgende gesprekje duurde hooguit een minuut. Ik antwoordde uiteraard ontkennend. Immers, ik neem aan dat als ik Joods was, dat in mijn familie wel eens ter sprake zou zijn gekomen. Het zou zeer de vraag geweest zijn of mijn ouders, mijn oudste broer en zus en ik, allen nog van vóór WO II, die oorlog wel overleefd zouden hebben en of mijn andere broers en zussen wel geboren zouden zijn. (Dat laatste bedacht ik later pas, want die vraag bleef me bezighouden.) Ik vroeg de man wel waarom hij dat vroeg.  Zijn antwoord was verrassend: volgens hem heb ik een typisch Joodse neus en typische Joodse oren. Hij had, lichtte hij toe, een studie gemaakt van  raskenmerken.

Wat sommige mensen al niet onder 'studie' verstaan. Er bestaat niet zoiets als een Joods ras. Die 'Joodse neus' bestaat evenmin, want dan zou de Jodenster overbodig zijn geweest. Van 'Joodse oren' heb ik nooit eerder gehoord. Achteraf ben ik een beetje kwaad op mezelf, dat ik niet verder gepraat heb met die man. Gevaarlijk zal hij niet zijn, maar wel een racist.
x