dinsdag 14 december 2010

Volkswoede

Natuurlijk zijn de ouders van (mogelijke) slachtoffertjes van Robert M. onderhevig aan allerlei emoties, waaronder woede. Zelfs mensen zonder kinderen, zoals ik, vinden het meer dan erg dat kindermisbruik op die schaal en met zulke jonge kinderen voorkomt. En dan?

Het bericht was nog niet bekend geworden of Twitter en Facebook en niet te vergeten 'geenstijl.nl' stroomden vol, zoals Het PAROOL schreef, met verwijzingen naar 'het beest', 'het horrorstel', en dat in combinatie met alle denkbare lijfstraffen. (...) Vermoedens en suggesties werden in no time opgeblazen tot hardnekkige halve waarheden. Zo verkeerden ouders in de Watergraafsmeer enige tijd in angst omdat het verhaal ging dat het om een kinderdagverblijf in hun buurt zou gaan. Het volk was woedend geworden.

Welke werkelijk betrokkene gaat als eerste activiteit via het internet bij de Kamer van Koophandel naar het adres van de verdachte zoeken? Wat moet je met zijn telefoonnummer? Zijn voicemail volschelden, die hij niet kan afluisteren omdat hij al in hechtenis zit? Waarom moet je zijn adres hebben? Om daar vernielingen aan te richten? Hatemail sturen terwijl zijn pc door de politie wordt onderzocht? Naar hem werd zo intensief gespeurd op internet dat hij op de site 'Wie o Wie' in de categorie 'nu populair' terechtkwam. (Onderstreping toegevoegd.) Kan het veel ironischer? Alle vooroordelen komen weer langs. Het ligt aan 'links' dat veel te soft is. "Burgemeester van Amsterdam Eberhard van der Laan (PvdA) zal het wel weer heel druk hebben met kopjes thee drinken met deze verdachte?" (Van 'geenstijl.nl'.) "Ja hoor, alles moest kunnen, vond progressief Nederland in de jaren '90. (...) Zo is er door progressief Nederland zoveel fout gegaan en verpest." (Uit een reactie in Trouw.) Het 'verband' tussen homofilie en pedofilie wordt weer veelvuldig uit de kast gehaald.

Ik praat niets goed. Ik begrijp verdriet, angst, bezorgdheid en woede. En ik kots van alle agressie, gefrustreerde onlustgevoelens, desinformatie en vooroordelen die over de hoofden van misbruikte kinderen en hun ouders heen over het internet worden rondgestrooid.

PS
- Beggarkort.
- Wat?
- Beggarkort! Klik hier!
x