maandag 8 augustus 2016

GAT

Deze zomer wordt, anders dan in voorgaande jaren, het gat dat Jeroen Pauw achterliet niet opgevuld door Eva Jinek. Programmatehnisch was dat, geloof ik, allemaal wat moeilijk, vanwege alle tijd die deze zomer aan de sport moest worden besteed.

Ergens las ik een tijdje geleden dat er bij de NPO klachten waren binnengekomen over het gedurende enige tijd ontbreken van een dagelijkse talkshow om 23:00 uur. Ik wist al dat er mensen zijn die moeilijk in slaap vallen als ze niet, bijvoorbeeld, vlak voor het naar bed een glas warme (chocolade)melk tot zich hebben genomen. Hier en daar wordt in medische kringen 'talkshowdeprivatie' al als eigentijdse, postmoderne oorzaak van slapeloosheid aangemerkt. In kringen van de NPO schijnt al overwogen te worden het gehele jaar door Jeroen en Eva om en om (dagelijks, wekelijks, maandelijks of seizoenelijks, dat weet ik niet), de avondlijke talkshow te doen 'hosten'.

Afficionado's van Matthijs van Nieuwkerk kennen geen soortgelijk probleem als hiervoor geschetst. Als DWDDrrrrr niet dagelijks te genieten valt, wordt het in ieder geval bijna wekelijks vervangen door DWDDrrrrr summerschool. De 'bladen' hebben het nog niet gemeld, maar in doorgaans goedgeïnformeerde kringen wordt gefluisterd dat binnenkort "Omroep DWDDrrrrr' zal worden gepresenteerd met - wie anders? - Matthijs van Nieuwkerk als directeur. Hij volgt daarmee het illustere voorbeeld van Jan Slagter die zijn wens om BN'er te worden realiseerde door Omroep Max op te richten en daar zelf een aantal programma's te presenteren. Natuurlijk, Matthijs is al SBN'er (Super Bekende Nederlander), maar net als Kruidvat en SpecSavers weet hij dat je, als je niet vrijwel dagelijks in beeld verschijnt, je voor je het weet behoort tot de categorie 'Wie-was-dat= ook-weer?' en slijt hij zijn dagen als tv-recensent van het Winschoter Weekblad.

Dat Matthijs een relatie zou hebben met de kleindochter van Jan Terlouw moet overigens naar het rijk der fabelen worden verwezen.