zaterdag 26 december 2015

DREIGING

Ik ben geaboneerd op de Correspondent, een digitale krant, die vooral de achtergronden van het dagelijks nieuws belicht. Gisteren las ik daarin: Geert Wilders heeft de macht al in handen, nog voor hij de verkiezingen goed en wel heeft gewonnen. Zijn oproepen tot verzet sorteren zelfs effect als het slechts bij de suggestie van verzet in het lokale sufferdje blijft.

Waar ging het artikel over? Het zwembad in Ede, dat normaliter op Eerste Kerstdag gesloten zou zijn, zou gisteren toch open zijn (een initiatief van medewerkers van het zwembad). De bewoners van een AZC in Ede zouden gratis mogen zwemmen. Maar: Een man uit Lunteren, vader van vier, had in een open brief in het lokale sufferdje de burgemeester met ‘ongeregeldheden, zoals in Geldermalsen' gedreigd. (Onderstreping toegevoegd. Lees hier de hele ingezonden brief.)

Want - hoor hier de stem van Calimero bij - hij moest wel betalen voor het zwemmen van zijn kinderen ("4x790=3160"), en de vluchtelingen mochten gratis.

Het COA wist geen betere manier van reageren dan het zwemmen af te gelasten.

In de hele periode, pakweg sinds de aanslag op Charlie Hebdo, van verwacht terorristisch geweld, kwam het feitelijk gepleegde geweld, resp. het dreigen daarmee, tot nu toe uitsluiten van de zijde van autochtone Nederlanders. Dat is niet uitsluitend het werk van Geert Wilders. Als het voor een vertrekkend korpschef van de nationale politie vaststaat dat ook hier een aanslag gepleegd zal worden moet hij dat opnemen met de verantwoordelijke politici. Hij moet daarover niet met de Telegraaf praten. Zo draagt hij alleen maar bij aan het creëren van een voedingsbodem voor de waanideeën van Wilders en zijn volgelingen.