donderdag 21 september 2017

NEUTRAAL

In de Volkskrant las ik dat de Britse supermarktketen Morrisons recent in opspraak kwam met de opdruk 'Little man, big ideas' voor jongens en 'Little girl, big smiles' voor meisjes. (..) De warenhuizen van het Britse John Lewis haalden begin deze maand al de jongens- en meisjesetiketten uit hun kinderkleding. (...) Hema is de tweede keten in korte tijd die een dergelijke stap bekendmaakt.

Genderneutraliteit begint steeds verder op te rukken. Het zal niet lang meer duren en de modezakken zullen niet langer meer aparte afdelingen voor heren- en vrouwenkleding hebben, al zal het nog wel even duren voordat het algemeen gebruikelijk wordt dat mannen in jurken of (buiten Schotland) rokken gaan lopen. (In mijn HBS-tijd mochten meisjes niet in een broek naar school komen.)

Wie een beetje om zich heen kijkt moet het inmiddels opgevallen zijn dat Nederlanders met een Marokkaanse achtergrond ons voor liggen qua genderneutrale kleding. Net als in andere landen van de Maghreb wordt in Marokko door mannen zowel als vrouwen de djellaba gedragen.
.

Ik heb een aantal jaren vrijwel dagelijks een djellaba (gekocht tijdens een vakantie in Marokko) gedragen als een soort ochtendjas.

Helemaal nieuw is genderneutrale kleding overigens niet. In de jaren zeventig van de vorige eeuw is het een tijdje 'in' geweest, dat 'stellen' exact dezelfde kleding droegen. Unisex werd dat genoemd.

Wat ik wel vreemd vind, is dat veel mensen zich hevig storen aan genderneutraliteit. Dat bleek uit de 'nieuwstrend' van EenVandaag, waar dagelijks wordt bekeken welke onderwerpen veel besproken worden in de sociale media. Past genderneutraal ineens ook niet meer in onze nationale identiteit? Moeten we er bang voor zijn?