dinsdag 10 januari 2012

Haar

Wat hebben we eigenlijk met haar? Ik bedoel hier het haar dat bij veel zoogdieren het hele lichaam bedekt en bij de mens enkele plekken in ruime mate en grote delen nauwelijks. Bij diverse godsdiensten (of bij de meer fundamentalistische groeperingen daarbinnen) heeft het hoofdhaar van de vrouw een zodanig seksueel stimulerend effect op mannen, dat de vrouwen verplicht worden het te bedekken. Ik ben een normale man, maar bij mij zelf heb ik dat effect nooit ontdekt. Toen ik Boukje leerde kennen viel haar haar tot over haar schouders en ik vond haar zeer mooi. Een aantal jaren later heeft zij, op mijn suggestie, dat haar zeer kort laten knippen. (Toen noemden we dat nog een 'rattenkopje'.) Ik vond haar nog steeds zeer mooi.

Al zo lang ik me kan herinneren vinden de meeste vrouwen het vreselijk als ze duidelijk zichtbaar haar op ledematen en in het gezicht hebben. Maar de cosmetica-industrie verdient miljarden aan shampoos met allerlei toevoegingen die het hoofdhaar mooi(er) moeten maken. Ook bij de mannen komt dat steeds meer in zwang. Met gels wordt het haar in de bij de tijdgeest behorende vorm geperst.

Het haar bij de oksels wordt ook al vrij lang als storend ervaren en dus verwijderd en tegenwoordig kun je je eigenlijk niet meer op een naaktstrand of in een sauna vertonen als je meer schaamhaar vertoont dan (optioneel) een klein toefje dat voor een aardig effect moet zorgen. Ik weet eigenlijk niet, want ik ben al jaren niet meer op een naaktstrand of in een sauna geweest, of borsthaar - bij mannen - nog wel kan.

Het enige wat ik aan het haar op mijn hoofd en op mijn gezicht doe, is het kort houden. Mijn benen zijn haarloos, maar dat is een kwestie van genetica. Al het overige haar op mijn lichaam gaat zijn natuurlijke gang. Ik doe er helemaal niets aan.

Ik kom hierop omdat Geert Wilders Kamervragen gaat stellen over het feit dat Beatrix en Máxima hun haar bedekten toen ze een moskee betraden. (Probeer als vrouw maar eens in minirok en bloes met diepe v-hals de Sint Pieter in Rome binnen te komen.)

Ik was het gisteravond overigens helemaal eens met Jan Mulder die in 'De Wereld Draait Door' opmerkte dat Máxima er met dat hoofddoekje leuker uitzag dan ooit. Ik vermoed dat dat voor veel moslima's ook geldt. Waar doen die moslimmannen - en fundamentalistische joden en christenmannen op de Veluwe - dan zo moeilijk over?
x