zaterdag 22 september 2018

VERBANDEN

Ik heb een Facebookaccount waar ik zelden of nooit iets mee doe. Mijn dagelijkse bezigheden zijn voor niemand interessant en ik hoef niet te weten wat anderen de hele dag doen. Voor de doodenkele keer dat ik er wel eens naar wil kijken heb ik een 'Bookmark' (link naar Facebook) gemaakt. Vanochtend klikte ik per ongeluk op dat bookmark en kreeg prompt dit te zien. (Vanwege privacyredenen heb ik de naam en het gezicht onherkenbaar gemaakt.)


Ik werd geconfronteerd met de wijze waarop Facebook allerlei gegevens opslaat en via allerlei algoritmes verbanden legt. Dat is tot daar aan toe, maar het stuurt sommige gegevens ongevraagd toe aan personen die, volgens Facebook dan, wel eens een soort relatie met de betrokken persoon zouden kunnen hebben.

Het betreft hier een meisje/jonge vrouw, die ik de afgelopen jaren wel eens ontmoet heb maar minder dan (gemiddeld) één maal per jaar. Ik  'volg' haar niet en ben ook  geen 'vriend' van haar. Zij heeft wel een hechte relatie met mensen die ik vaker ontmoet, zowel in levende lijve als digitaal en die wel actief zijn bij Facebook. Zij zullen ongetwijfeld elkaars Facebookpagina min of meer regelmatig bezoeken.

Misschien zit jij regelmatig op Facebook en vind je het zo langzamerhand gewoon dat Facebook al jouw activiteiten doorgeeft aan personen die je net of nauwelijks kent.  Dat alleen al zou voor mij voldoende reden zijn om niet actief te worden op Facebook.