vrijdag 7 september 2018

AANVAL

De steekpartij afgelopen vrijdag op het Centraal Station is een aanval op de waarden van Amsterdam en dan met name op de vrijheid van meningsuiting. Dit zei burgemeester Femke Halsema donderdagmiddag in de gemeenteraad. "Dat is onacceptabel."
Zo begint een artikel in HET PAROOL. In een ander artikel in dezelfde krant van een paar dagen geleden staat: RTL Nieuws, dat de profielen van S. op social media achterhaalde, meldde dat S. vlak voor de terreurdaad een filmpje deelde waarin wordt gezegd dat Wilders de islam en de profeet heeft beledigd en waarin de vlag van Nederland wordt verbrand.

Halsema is nog maar net burgemeester en ze zal best nog wel een goede burgemeester worden, maar hier draaft ze toch wel een beetje door. Die S. is een Afghaan van 19 jaar, die al ruim een jaar in Duitsland verblijft. Wat kan hij nou weten van "Amsterdamse waarden"? Zou hij echt zo diep nagedacht hebben over de Nederlandse/Amsterdamse opvattingen over de vrijheid van meningsuiting, dat hij het noodzakelijk vond daar eens een mesje voor te steken. Als S. de Amsterdammers een lesje wilde leren, waarom stak hij dan twee Amerikanen neer?

Uit het bericht van RTL Nieuws kun je afleiden dat het S. vooral ging om het straffen van belediging door een Nederlander. Geert Wilders is noch een geboren Amsterdammer, noch daar woonachtig. Als S. zich wat beter had voorbereid zou hij naar Venlo gegaan zijn, ook nog wat dichter bij Duitsland.

S. verrichtte bijna 14 jaar na de moord op Theo van Gogh de tweede terroristische daad in Nederland. Afgelopen nacht werd voor de zoveelste keer in korte tijd een huis aan de Johan Huizingalaan beschoten. Als er niet geschoten werd, werd er wel een handgranaat of ander explosief neergelegd. Daar wordt minder aandacht aan besteed dan aan die ene steekpartij in Amsterdam Centraal. Wat heeft Halsema daarover tegen de gemeenteraad gezegd? 'Dat is onacceptabel' zou toch wel het minste zijn.