woensdag 5 september 2012

Debatteren

De PvdA doet het ineens goed in de peilingen. Hoe zou dat nu komen? Heeft die Partij ineens haar verkiezingsprogramma veranderd, zodat het een stuk aantrekkelijker wordt voor meer kiezers? Of zijn meer mensen verkiezingsprogramma's gaan bestuderen en vergelijken? Ik vrees dat er iets anders aan de hand is.

Het lijkt erop dat de publieke en commerciële omroepen ineens gezamenlijk een nieuw 'format' op de buis brengen: So you think you can be a prime minister? Er zijn drie serieuze kandidaten (Rutte, Roemer en Samsom), maar om het nog wat leuker te maken doen er ook nog een paar andere mee. Die hebben we nodig om het de kandidaten moeilijk te maken, door met ze in debat te gaan. D.w.z.: die roepen wat en dan moeten de kandidaten daarop reageren. Wie het beste reageert en er het meest ontspannen uitziet, krijgt de meeste stemmen. Een leuke stropdas en een net pak schijnen ook mee te wegen bij de beoordeling.

Op 13 september weten we dus wie de beste debater is. Dan maar afwachten of hij ook een goede premier wordt. We moeten natuurlijk niet vergeten dat je bij die beste debater ook een parijprogamma krijgt en dat je ook nog een aantal andere mensen aan een baan in de Tweede Kamer helpt. Die kandidaten gaan verder debatteren, maar daar zijn geen camera's meer bij.  Na een tijdje zijn ze het ineens met elkaar eens over allerlei dingen en hebben ze beslist wie er nu echt premier wordt. Daar mogen wij met ons allen niets meer over zeggen. Daar zitten we voor maximaal vier jaar aan vast. Hebben we eigenlijk wel voor zo'n handig format gekozen?
x