maandag 21 mei 2012

Energie

De allerslimste manier om werknemers uit te persen, is ze te laten geloven dat ze niet zonder het werk kunnen dat ze voor jou doen, omdat ze het opvatten als zelfverwezenlijking. Dat soort praktische dingen kun je leren aan de Business Energy School in Zaltbommel, waarover Trouw schrijft. Moderne managers hebben graag 750 euro over voor het volgen van workshops waar je dat kunt leren. Tjeerd Gorter is de baas van die school. Hij leert die managers om een roos te visualiseren. Ze laten zich vol lopen met kleur en zuigen de energie op uit de aarde. Die energie stroomt van het middelpunt van de aarde naar het middelpunt van de kosmos. Op die manier kom je dichter bij je gevoel, je zelf, of je intuïtie. Gorter: "Je weet meer dan waarvan je je bewust bent. Wij leren mensen om ingevingen niet weg te stoppen, maar te onderzoeken." Toen ik een eindje in het artikel gevorderd was, zat ik er al op te wachten: De Inca's en Maya's hadden het hier al over. Dankzij het gedegen speurwerk van de New Age beweging, je weet wel: die van spiritualiteit en holisme, zijn wij er ook achter gekomen.

Als ik zulke dingen lees, denk ik: wat hebben die Inca's en Maya's destijds nou verkeerd gedaan? Ze hebben wat indrukwekkende bouwwerken nagelaten, maar dan heb je het ook wel gehad. Een fusieadvocaat, die niet met zijn naam in de krant wil - 'anders zet ik zakelijke relaties op het spel' - zegt tegenwoordig beter aan te voelen of organisaties bij elkaar passen. "Of ik weet intuïtief al dat een bedrijf financieel de afgrond ingaat, terwijl de cijfers daar nog niets van laten zien." Toen rond 1500 de Inca's en Maya's de conquistadores tegenkwamen hebben ze kennelijk niet even de tijd genomen om met z'n allen om de tafel te gaan zitten en een roos te visualiseren en zo het negatieve gedrag van die Spanjaarden te beïnvloeden. Hun nakomelingen zitten nog altijd met de gebakken peren. Ze kunnen wat bijverdienen als gids bij die piramiden of bij Macchu Puccho. Dan leiden ze die managers rond die veel geld verdiend hebben door met de kennis van hun voorvaderen op de loop te gaan.

Zou die advocaat die niet met naam in de krant genoemd wil worden aandelen Facebook gekocht hebben? Of heeft hij daar zijn intuïtie niet op losgelaten?
x