maandag 2 maart 2015

VERHUIZEN

Nee, ik ga echt niet weer onverwacht verhuizen. Ik keek gisteren naar 'Droomhuis gezocht' bij Max. Dat is niet echt een programma waar ik steeds naar kijk, maar dit keer ging het om een stel dat een woning zocht in Zweden, meer in het bijzonder in de provincie Jämtland in Midden-Zweden tegen de grens met Noorwegen.

Zoals bekend heb ik iets met Zweden, met name Zweeds Lapland, waar ik vijftien vakanties  wandelend heb doorgebracht. Maar ik heb ook een keer met Boukje gefietst door Jämtland en het aangrenzende Härjedalen. Het is ook een prachtig gebied, waar 's winters veel aan langlaufen wordt gedaan. Het is een bergachtig gebied. Het hoogste punt is ongeveer 1700 meter boven zeeniveau, zo'n elfhonderd meter hoger dan de Ardennen.

Die mensen in dat programma gingen dus drie huizen bekijken. De enige redelijk grote stad in die buurt is Östersund, een kleine 50.000 inwoners. Er is daar dus veel platteland. Dat merk je aan de huizenprijzen. Die mensen bekeken drie huizen, alle drie met een behoorlijke oppervlakte, een enorme lap grond en een geweldig uitzicht (incl. meer) voor een prijs nauwelijks boven de € 70.000,00. Dat vind je hier dus nergens.

Ikkan me voorstellen dat je verder noordelijk, bijvoorbeeld in Kvikkjokk, waar de weg ophoudt en je alleen te voet verder kunt (wat ik diverse keren gedaan heb) nog goedkoper een huis kunt vinden. Maar met mijn scootmobiel kom ik niet veel verder en in dat dorp valt verder helemaal niets te beleven.

In dat programma van Max werd  trouwens niet gezegd dat in de winter de dagen daar nogal kort zijn en dat het ook daar in de zomer sterft van de muggen. Zweden is prachtig voor de vakantie, maar ik woon toch liever in Amsterdam.