zondag 5 oktober 2008

Beledigend

De Socialistische Partij, de SP, is een rijke partij. Dat komt door de zogenaamde 'afdrachtregeling' die al decennia lang door de SP gehanteerd wordt. Die houdt in dat de vergoeding die een SP-lid ontvangt voor het vervullen van een politieke functie die zhij namens de SP vervult (met name leden van gemeenteraden, Provinciale Staten en Eerste of Tweede Kamer), rechtstreeks wordt overgemaakt naar de bankrekening van de SP. De SP maakt vervolgens een deel van die vergoeding over naar de betreffende SP-er. Iedere SP-er die zich voor een functie kandidaat stelt weet dat en verklaart zich daarmee door de kandidaatstelling akkoord. Achtergrond van deze regeling is o.a.: een volksvertegenwoordiger hoeft niet veel meer te verdienen dan de mensen die zhij zegt te vertegenwoordigen. Jan Marijnissen schrijft op zijn eigen weblog dat hij ontvangt:
- 2100 euro per maand;
- vergoeding van reis- en verblijfskosten;
- vergoeding ziektekostenpremie;
- vergoeding van andere kosten die gemaakt worden in verband met een goede taakuitoefening.
"Ik kom er al jaren redelijk goed mee uit …", schrijft Jan Marijnissen.
(Het 'salaris' van een Tweede Kamerlid bedraagt ruim 7000 euro per maand. Dat bedrag is gelijk aan het maximumsalaris van een rijksambtenaar in schaal 16.)

Mede dankzij die afdrachtregeling heeft de SP een rijk gevulde kas, waaruit zij allerlei acties, zowel binnen als buiten periodes van verkiezingen, kan financieren. Andere partijen zijn daar wel een beetje jaloers op. Dat gaat soms nog verder: het is ze een doorn in het oog. Dus wordt er van tijd tot tijd geprobeerd de afdrachtregeling, waarmee iedere SP-vertegenwoordiger geheel uit vrije wil instemt, onmogelijk te maken. Het is weer eens zover, lees ik in de Volkskrant: Volgens minister Ter Horst van Binnenlandse Zaken wordt een politicus via deze betalingswijze financieel te afhankelijk van de partij. Dat zou de vrije werkwijze van bijvoorbeeld een Kamerlid in de weg staan. Ze heeft twee wetsvoorstellen ontworpen die door het kabinet zijn aangenomen.

Ik ben lid van de SP, maar ik spreek NIET namens de SP. Ik spreek gewoon voor mezelf en ik zeg het weer eens grof: Guusje Ter Horst lult uit haar nek. Wat zij beweert is in feite een grove belediging. Impliciet zegt zij - en in navolging het hele kabinet - de SP kan door met de hoogte van haar 'uitkering' aan de SP-vertegenwoordigers te manipuleren de werkwijze van deze vertegenwoordigers beïnvloeden. Omdat Guusje minister van binnenlandse zaken is kan je zeggen dat alle ambtenaren hun salaris van Guusje krijgen. Via deze betalingswijze worden ambtenaren te afhankelijk van Guusje. Dat zou de vrije werkwijze van die ambtenaren in de weg kunnen staan: "Als jij steeds maar eerlijk zegt wat jij ervan vindt, kun je die promotie wel vergeten." Gelukkig is zoiets nog nooit voorgekomen. Denk ik.