zondag 11 augustus 2013

Opladen

Wat is in het huidig tijdsgewricht een van de ergste dingen die je kan gebeuren? Dat je ergens buiten de deur tot de ontdekking komt dat de batterij van je smartphone leeg is. Je kunt niet bellen en/of gebeld worden! Je kunt niet e-mailen! Je kunt niet twitteren! Je kunt niet op Facebook melden dat je zojuist op een terrasje een glas ranja hebt besteld! Je bent onbereikbaar geworden!

Er is licht aan het eind van de tunnel voor contactgestoorde smartphonegebruikers, schrijft Trouw: Gratis oplaadkluisjes mobieltjes in Utrecht. 

Bezoekers van winkelcentrum Hoog Catharijne kunnen vanaf maandag hun mobieltjes gratis opladen tijdens het winkelen. Dat meldt het AD. De oplaadkluisjes met de naam ChargeBox zijn een primeur in Nederland. Maar wat heb je daar aan als je in een kroeg in Cadier en Keer tot de ontdekking komt dat je smartphone bijna het loodje legt? Misschien mag je een stopcontact van de uitbater gebruiken, maar doet hij dat gratis? Dat heeft immers een aanzuigende werking en die uitbater wil wel klanten, maar geen klanten die een kopje thee bestellen om tegelijkertijd zijn energierekening op te schroeven.

Bevalt het klanten, dan komen er mogelijk ook oplaadpunten in winkelcentra Cityplaza in Nieuwegein en Alexandrium in Rotterdam. Je kunt er donder op zeggen dat het klanten bevalt. Je kunt een persoon zonder werkende smartphone vergelijken met en woestijnreiziger die geen water meer heeft. Die hoef je niet te vragen of de waterput in de oase hem bevalt. Maar wat hebben we eraan als alleen winkelcentra als oases beschouwd worden? Wie zegt dat je die oase op tijd haalt?

We zijn nu, dacht ik, bezig met het ontwikkelen van een landelijk dekkend netwerk van oplaadpunten voor elektrische auto's. Daar kunnen we toch een stopcontactje bij doen? Nee, het wordt niet gratis! Thuis kun je ook niet gratis opladen.
x
x