zondag 9 januari 2011

Transparant

Jij als bloglezer en ik als blogschrijver zijn redelijk intelligente mensen. Wij weten dus berichten uit de krant of uit radio- en tv-nieuwsrubrieken op de juiste wijze te interpreteren en op hun waarde te schatten. Helaas is niet iedereen zo. Sommige mensen hoeven maar dát te lezen en raken meteen in de grootste paniek. Die wonen bijvoorbeeld in de Alblasserwaard, letterlijk onder de rook van een brandend chemiebedrijf en krijgen te horen dat er geen gevaar is voor de volksgezondheid. Een dag of wat later hoor je in het NOS-journaal en/of lees je de Volkskrant dat het bluswater in de sloten rond dat chemiebedrijf in Moerdijk sterk verontreinigd is met kankerverwekkende stoffen als xyleen, naftaleen en tolueen. Omdat ze nog niet eens weten hoe dat water gezuiverd moet worden - in ieder geval niet via de gebruikelijke waterzuiveringsinstallaties - wordt het voorlopig opgeslagen in tanks.

Nu is er een lijst met honderden gevaarlijke stoffen die Chemie-Pack in Moerdijk herbergde (onderstreping toegevoegd), maar die lijst wordt vooralsnog niet vrijgegeven. Dat heeft een woordvoerster van de gemeente Moerdijk vrijdag laten weten. (...) Het zou gaan om honderden verschillende chemische stoffen, die een politiewoordvoerder omschreef als 'giftig, bijtend en brandbaar'. (...) Op de vraag of het niet beter zou zijn om in deze zaak juist transparant te zijn, zei de woordvoerster dat de mensen uit de lijst mogelijk verkeerde conclusies kunnen trekken.

Giftig, bijtend, brandbaar en kankerverwekkend. (De groenten uit je eigen moestuintje kun je voorlopig beter niet eten.) Zo ver willen de burgemeester, de korpschef, de directeur van de GGD en de chef van het Openbaar Ministerie en god mag weten welke autoriteit ook nog wel gaan bij hun voorlichting. Dat zijn gewone Nederlandse woorden die de gewone Nederlander begrijpt. "Maar laten we er vooral bij zeggen dat er geen gevaar is voor de volksgezondheid. Dan zijn ze direct gerustgesteld." Denken ze. Maar wees eens transparant en laat die gewone Nederlanders een lijst zien met namen van stoffen waarvan 99,9% van de bevolking nog nooit gehoord heeft en er breekt meteen wilde paniek uit. Denken ze. De ene verkeerde conclusie na de andere wordt getrokken. Geen boer of burger die eerst een spoedcursus chemie volgt voor zhij zich een oordeel durft aan te matigen.

Ik woon niet onder de rook van de totaal verbrande totale voorraad van het voormalige Chemie-Pack. Ik heb wel, zoals iedere Nederlander, altijd al geleefd onder de walm van autoriteiten die precies weten welke kennis ik (en de rest van de Nederlanders, want zo slim zijn jij en ik nu ook weer niet) nog net aan kan zonder acuut in de totale stress te schieten. Nou, ik word pas echt giftig en kan ongenuanceerd bijtend worden, als ik door die door mij betaalde autoriteiten versleten wordt voor te dom om iets meer te begrijpen dan de duizend meest gebruikte woorden en dom gehouden wordt door mij de essentiële informatie te onthouden. Ik zal die autoriteiten nog wat vertellen: als je toevallig in Klundert of Strijen woont, ben je totaal niet geïnteresseerd in iets abstracts als 'de volksgezondheid'; dan ben je gewoon geïnteresseerd in de gevolgen van die brand, rook en vervuild bluswater voor jouw eigen gezondheid en die van je kinderen. Het is nogal frustrerend als je over vijftien jaar te horen krijgt dat niet met zekerheid is vast te stellen dat de kanker bij je kind een gevolg is van die brand bij Chemie-Pack.

PS
In het NOS-journaal van gisteravond werd medegedeeld dat een rijtje brandweer- en politiemensen die tijdens de brand in de directe omgeving waren gezondheidsklachten hebben. Die hebben zeker een ander soort gezondheid dan volksgezondheid.

PPS
Er is wéér een nieuwe 'Beggarkort'. Klik hier.

x