vrijdag 1 mei 2009

Incident

Dit blog schrijf ik vrijwel altijd op de dag vóór publicatie. Ik had, ik ben nu eenmaal republikein, een snaaks stukje geschreven over Koninginnedag en wat daarmee samenhangt. Ik heb niet naar de directe reportage over het bezoek van de koninklijke familie aan Apeldoorn gekeken en vernam dus pas via het NOS-journaal van 20:00 uur wat er gebeurd was. Ook een doorgewinterde republikein vindt het dan geen goede gelegenheid om grappig bedoelde teksten openbaar te maken.

De doorgewinterde televisieprogrammamakers kunnen er geen genoeg van krijgen. Ik heb NOVA en Pauw & Witteman gezien. Daarin kwamen deskundologen en ooggetuigen aan het woord. Weet je daarna iets meer? Begrijp je er daarna iets meer van? Natuurlijk niet. De enige die er iets met zekerheid over kan vertellen is de bestuurder van die auto, maar die is niet aanspreekbaar. Mensen uit zijn omgeving komen aan het woord en zeggen het verwachte: dat hadden ze nooit van hem verwacht.

Kunnen we ooit nog op de gebruikelijke manier Koninginnedag vieren? Dat schijnt ineens een brandende vraag te zijn. Het zal me een rotzorg zijn. Schaf dan meteen het gedoe rond Prinsjesdag af. Hoe willen ze voorkomen dat ik - ook een 'nette, onopvallende man' (Trouw over de chauffeur van die auto), niet bekend bij politie, justitie, AIVD of GGZ - op 15 september a.s. op de Lange Voorhout een molotovcocktail op de gouden koets gooi?
X