donderdag 29 mei 2014

Meubelboulevard

Ben je nog in loondienst? Dan hoef je vandaag waarschijnlijk niet te werken. Het is immers Hemelvaartsdag, een 'Algemeen erkende Christelijke feestdag'. "Algemeen erkend" is niet hetzelfde als "Algemeen bekend", want er zijn heel veel Nederlanders die geen flauw idee hebben waarom ze vandaag een vrije dag hebben. Ze weten waarschijnlijk ook niet waarom Hemelvaartsdag op een donderdag valt en waarom hij niet elk jaar op dezelfde datum valt.

Als je met 'Hemelvaartsdag' aan het googelen slaat, vult Google dat helemaal uit zichzelf aan met 'meubelboulevard'. Ik ben heel christelijk opgevoied, maar daarbij is mij nooit gewezen op enig verband tussen 'Hemelvaart' en het bezoek aan een meubelboulevard. Volgens mij bestonden er toen nog geen meubelboulevards. Meubelzaken klitten toen nog niet op elkaar. Christelijke mensen wel, die gingen op Hemelvaartsdag naar de kerk om te vieren dat Jezus naar de hemel was gegaan. Rooms-katholieken geloven dat ook de moeder van Jezus, Maria, rechtstreeks naar de hemel is gegaan, hoewel daar in de Bijbel geen woord over te vinden is. Op die dag gaan, bij mijn weten, roomse mensen niet massaal naar de meubelboulevard.

A.s. zondag over een week is het Pinksteren. Ik vertel maar vast dat dan niet herdacht wordt dat er iemand opsteeg, maar dat er iemand naar beneden daalde, namelijk de Heilige Geest. Tweede Pinksterdag, een maandag, is ook weer zo'n vrije dag waarvan maar weinigen de achtergrond weten, maar je hoeft dan niet naar de meubelboulevard.
x