zondag 26 januari 2014

Links

In Wenen werd door de extreem-rechtse FPÖ een feest georganiseerd, waarbij ook rechtse politici uit andere Europese landen aanwezig waren. Linkse mensen gingen daartegen protesteren. Ik vermoed tenminste dat die mensen zich links noemen. Uiteraard kan ik wel mee voelen met mensen die bezwaar maken tegen extreem-rechtse ideeën. In de Volkskrant stond een klein berichtje over de gebeurtenissen. De actievoerders hadden spandoeken met teksten als 'weg met de nazi's'. Ook gooiden demonstranten winkelruiten in en werd de politie met flessen bekogeld.

Die demonstranten waren waarschijnlijk te jong om te weten wat de 'Kristallnacht' was. Die vond plaats in 1938 en was door de nazi's georganiseerd. Tijdens die nacht werden o.a. bij veel joodse winkels de ruiten ingegooid. De benaming verwijst daarnaar, maar er gebeurden nog wel ergere dingen. Veel joden werden tijdens die nacht vermoord.

Het groepsgewijs ingooien van winkelruiten en het bekogelen van de politie zijn naar mijn oordeel vormen van zinloos geweld en daarmee per definitie 'rechts'. Het zijn dus niet bij uitstek middelen om je afkeer van extreem-rechtse activiteiten mee duidelijk te maken.
x