dinsdag 14 juli 2020

DRUK

Terwijl uit diverse landen berichten komen dat het aantal coronabesmettingen weer toeneemt, doen we hier of er niets meer aan de hand is. Vandaar deze kop in Het Parool en daaronder een foto (van de Dam op zondag).

Voor het eerst weer echt druk in de stad: alsof de 1,5 metermaatregel niet meer bestaat

In Het Parool van eergisteren stonden twee opmerkelijke berichten;

Illegaal feest met portier in Noord afgebroken door politie (...) Er zijn geen boetes uitgedeeld.

Politie beëindigt illegaal feest met 500 bezoekers in Amsterdamse Bos (...) Er zijn geen aanhoudingen verricht.

Dat er op de Dam niet consequent gehandhaafd wordt, daar kan ik me nog iets bij voorstellen. Je wil wel weer eens de stad in en je bent niet de enige, dus het kan best druk worden, Maar er zijn intussen ook voldoende (veelal jonge) mensen , die bewust plekken opzoeken waar ze lekker dicht bij elkaar kunnen staan en niet alleen in Albufeira en Knokke, maar ook in ons eigen Amsterdam-Noord en Amsterdamse Bos. Er is wel een verschil. Daar in Portugal en België treedt de politie wel op (ze handhaven dus), maar hier blijft het bij een vriendelijk verzoek of de jongeren alsjeblieft hun feestje willen beëindigen.

Ik ben geen law and order type. Je zult mij niet horen roepen om keihard optreden van de politie, maar af en toe een aanhoudinkje of boetetje kan in het belang van de volksgezondheid geen kwaad, toch?

Ik scheef het hier al op 15 juni: "Ieder volk krijgt de tweede golf die het verdient."

Ben ik nou een zeurpiet?  Ik sta in ieder geval niet alleen. Karin Spaink
begint haar column in Het Parool vandaag met: We zijn er nu wel klaar mee, met dat virus,” zei ene Henk. Hij was een van de circa 500 mensen die vorige maand een nachtelijke rave in het Amsterdamse Bos hielden. Afgelopen weekend was daar weer zo’n feest. Een eindje verder trekt ze een mooie parallel: Ach ja, je hebt al tien keer een condoom gebruikt toen je met iemand neukte en steeds opnieuw bleek er niets mis te gaan: geen soa opgedaan, ­niemand zwanger geworden. Volkomen logisch dat je nu wel ‘klaar’ bent met die condooms. Hoppa, weg met al die bescherming. Hoog tijd voor het vrije leven!

 Een zelfde groep jonge feestvierders als die in het Amsterdamse Bos maakten ook  Knokke onveilig. Ze zochten zelfs de confrontatie met de politie ter plaatse. Die wist gelukkig wel raad met ze en deelde boetes en nachten in het cachot uit. (...) Het egoïsme is stuitend. ‘Ik heb last van de regels, dus fuck it: ik houd me er niet aan.’ De rest kan stikken, desnoods ­letterlijk, wegens fatale ademhalingsproblemen. (...) (O)ok in de VS waren ze er he-le-maal klaar mee, zodat gouverneurs alle voorzorgsmaatregelen afschaften. You only live once, toch.