vrijdag 7 augustus 2020

ZWEMMEN

Dit weekend hebben we weer eens een hittegolf. Veel mensen zoeken dan graag verkoeling in het water. Het Parool heeft een lijst gemaakt van 21 plekken waar binnen Amsterdam in open water officieel of gedoogd gezwommen kan/mag worden. Ik heb niet veel aan die lijst, want ik heb niet veel met water. Toen we in Den Haag woonden, op ongeveer een kwartiertje fietsen van het strand, gingen wel eens nar het strand. Dan ging ik wel eens het water in, maar nooit lang en nooit ver. Om mijn schouders ook onder water te krijgen ging ik op de bodem zitten.

Eén keer hebben we bij toeval zeevonk meegemaakt.



De tweelingzus van Boukje en haar mannen waren een weekend op bezoek. Het was bloedheet geweest en we besloten om een uur of elf 's avonds eens te gaan kijken of het aan het strand bij Kijkduin wat koeler was. Voor alle zekerheid namen we ook wat handdoeken mee.

Het was inderdaad aangenaam aan het strand. Van een afstand zagen we al gauw die lichtjes op de golven. We aarzelden niet, trokken onze kleertjes uit en gingen het water in. Het was inderdaad een geweldig gezicht, als iemand vanuit  water rechtop gestaan en al die lichtjes langs haar/zijn lichaam afgleden.

Terug naar Amsterdam. Vanaf de strook naast het terras van Café Hesp aan de Weesperzijde, de zogenoemde ‘Costa del Weesper’, kun je makkelijk de Amstel in.

Op ongeveer 230 meter van die 'Costa' ligt de Berlagebrug. Daar is roei(boten)centrum met een handige steiger, maar die is wegens corona nu niet openbaar toegankelijk. Het zal wel aan mij liggen, maar is de kans op coronabesmetting bij de Berlagebrug nu zoveel groter dan 230 meter verderop bij Café Hesp?

Je kunt er vergif op innemen dat op al die 21 zwemplaatsen de 1,5 meter niet of nauwelijks gevold wordt. gehandhaafd wordt. Idem in parken en op terrassen. En de overheden denken nog steeds dat , in het kader van handhaving een vriendelijk verzoek beter helpt dan een boete.