vrijdag 17 september 2010

Zorgen?

Een kop in de Volkskrant van heden:

IMF: Nederland staat er financieel prima voor
x

Overnemen

 Veel films die we zien, muziek waar we naar luisteren en tv-series die we bekijken komen uit de Verenigde Staten. In de reclame- en zakenwereld worden veel Amerikaanse termen overgenomen. We hebben het allang niet meer over 'personeelszaken, maar over 'human resource management'. De directeur heet tegenwoordig CEO, chief executive officer. Woorden als deleten, downloaden en online zijn opgenomen in de Woordenlijst Nederlandse Taal. Achter de Amerikanen aan gingen we naar Irak en Afghanistan. We nemen dus veel over van de Amerikanen.

Ook het antirookbeleid is, dacht ik, grotendeels in Amerika begonnen. Ik zeg het nog maar eens: in veel situaties kan ik, als verslaafde, daar best begrip voor opbrengen. Maar in Amerika gaan ze daar heel ver in. Al in 2001 overkwam het mij dat ik in Santa Cruz, Californië, een bankje - in de open lucht - bij een bushalte waar ik alleen op zat, moest verlaten, omdat ik rookte. Een paar meter verderop mocht ik wel roken. Trouw had het volgende bericht: Een sigaretje opsteken op pleinen als Times Square, parken of zelfs stranden van New York wordt illegaal. Burgemeester Michael Bloomberg, zelf een fanatieke antiroker, heeft dat donderdag voorgesteld aan zijn gemeenteraad. "De wetenschap is duidelijk; langdurige blootstelling aan tweedehands rook - zowel binnen als buiten - schaadt uw gezondheid. Vandaag doen we daar iets aan", zei Bloomberg.

In wat voor discussie ook sta ik open voor redelijke argumenten. Het argument "Ik vind gewoon dat het stinkt." vind ik een redelijk argument om tegen roken te zijn. Maar als men zegt dat 'de wetenschap' duidelijk is en dat "langdurige blootstelling" aan tweedehands rook ook in de buitenlucht schadelijk is, ga ik twijfelen. Ik vraag me in de eerste plaats af hoe je in de buitenlucht langdurig aan tweedehands rook kan worden blootgesteld en hoe geconcentreerd die tweedehands rook nog is. Het is bekend dat de WHO, de Wereldgezondheidsorganisatie, sterk tegen roken is. In 1998 publiceerde de WHO een rapport naar aanleiding van een tien jaar durend onderzoek in 7 Europese landen. De conclusie was: er is geen statistisch relevant risico voor niet-rokers die samenwerken of -leven met rokers. Het Amerikaanse Ministerie van Energie verrichte een onderzoek in cafés en restaurants in 16 steden, waarbij de hoeveelheid rook gemeten werd die door het niet-rokende personeel geïnhaleerd werd. Die hoeveelheid was zo klein dat een gezondheidsrisico verwaarloosbaar tot onwaarschijnlijk was. Ook in Nederland was dat vermeende risico de reden voor het verbod van roken in horecagelegenheden. Dr. Elisabeth Whelan, epidemiologe en president van de American Council on Science and Health en bekend tegenstandster van roken schreef: "There is no evidence that any New Yorker - patron or employee - has ever died as a result of exposure to smoke in a bar or restaurant." Het werd haar niet in dak afgenomen door de antirooklobby: "The intolerance is scary. They refuse to perrnit any dissent. I've been against the tobacco industry and smoking forever. But now I'm the enemy, because I won't buy the hype on secondhand smoke, which I made plain I totally dislike."

De getallen over de risico's van meeroken (jaarlijks meer dan 50.000 doden in de VS) zijn gebaseerd op computermodellen. Vergelijk twee verschijnselen en kijk of er een correlatie is. Echter, correlatie zegt nog niets over oorzaak en gevolg. Een Amerikaans hoogleraar gaf zijn studenten de opdracht in bestaande databases te zoeken naar zo onwaarschijnlijk mogelijke correlaties. De winnaar was een student die kon aantonen dat er een zeer duidelijke correlatie was tussen de verkoop van videorecorders en AIDS. Moeten we daaruit de conclusie trekken dat de verkoop van videorecorders de oorzaak is van AIDS?

Er zijn veel mensen die denken ("Heb ik ergens gelezen.") dat wetenschappelijk is aangetoond vaccinaties autisme kunnen veroorzaken en daarom hun kinderen niet laten inenten. Niet minder mensen denken dat wetenschappelijk is aangetoond dat meeroken slecht is voor  de gezondheid.

Gezien het huidige (politieke) klimaat lijkt het me waarschijnlijk dat de gemeenteraad van New York het voorstel van de burgemeester aanneemt. Dat zal in de VS tot navolging leiden. Nog wat later zullen wij het overnemen. Ik zal ook op terrasjes niet meer mogen roken. Ik zal bij aangenaam weer niet meer naar het Vondelpark gaan om daar op een bankje te gaan zitten lezen. Waarschijnlijk maak ik het niet mee dat tabak geheel verboden wordt.
x