dinsdag 10 februari 2009

Kolenkit

Probleemwijken kenmerken zich door extreem veel sociale woningbouw; soms is wel 90 procent van de woningen een goedkope huurwoning. Er wonen relatief veel mensen met een laag inkomen. De werkloosheid is hoog met percentages rond de 10 procent. Dat laat de Volkskrant weten. De meest problematische wijk in Nederland is de Kolenkitbuurt in Amsterdam. (Voor niet-Amsterdammers: op het plaatje zie je de karakteristieke kerktoren waaraan de buurt zijn naam, die 'in de volksmond' ontstaan is, ontleent. In die tijd, de vijftiger jaren, was een kolenkit nog een vast bestanddeel van vrijwel ieder huishouden.)

De bevolking van de Kolenkitbuurt bestaat voor 80% uit allochtonen en daarmee heeft de buurt het hoogste percentage allochtonen in Amsterdam. Dat is niet zo verwonderlijk. De allochtonen behoren niet tot hoogst opgeleiden in ons land en dus niet tot de hoogst betaalden en dus wonen zij in een buurt met de laagste huren en dus is de werkloosheid daar hoog (in deze buurt 20%).

De 'Kolenkit' is inmiddels een Rijksmonument, maar de omgeving daarvan kun je, qua architectuur, slopen zonder dat er enig cultuurgoed verloren gaat. Het zijn van die troosteloze blokken die kort na de Tweede Wereldoorlog 'even snel' gebouwd werden om aan de ergste woningnood tegemoet te komen. Deze Vogelaarwijk krijgt drie miljoen euro om er wat van te maken. Volgens de stadsdeelvoorzitter kun je daarmee nog geen deuk in een pakje boter slaan. Er zijn hangjongeren, ja, maar één van die hangjongeren vraagt zich af waar ze mogen gaan zitten als ze wat moe zijn. De buurt heeft niets te bieden aan speelplaatsen of iets dergelijks. Is het overigens niet merkwaardig dat, bij mijn weten, deze buurt nog nooit in het nieuws geweest is met 'problemen met allochtone jongeren'?

Een van de oplossingen voor Vogelaarwijken schijnt te zijn dat je er voor moet gaan zorgen dat er ook weer woningen voor de beter betaalden komen. Dan heb je er niet meer zo'n eenzijdig samengestelde bevolking. Waarom hoor ik nooit dat er in de Appolobuurt, de 'duurste' wijk van Amsterdam, woningen voor de wat minder betaalden moeten komen?