donderdag 21 april 2011

Pesten

Veel automobilisten vinden dat ze voortdurend door de overheid 'gepest' worden. Dat kunnen ze nu een keer niet zeggen van de Amsterdamse overheid. Die wil een zgn. 'Rode Loper' aanleggen van station Amsterdam Centraal tot Weteringschans. Daar kunnen de toeristen lekker langs wandelen en zo, of op een bankje gaan zitten.
Over die Rode Loper lopen ook diverse tramlijnen, om precies te zijn: lijnen 4, 9, 14, 16, 24 en 25. Die hebben zelfs over het grootste gedeelte een vrije baan, waarop geen auto's mogen rijden. (Dat was dus autopesten.)

Het PAROOL had gisteren blij nieuws voor gepeste automobilisten: als dat hele project klaar is mogen de auto's, als het aan de gemeen ligt, over grote stukken wel gebruik maken van de Rode Loper.

Wat gebeurt er nu als op het Damrak, tussen Beurs en Centraal Station een auto plotseling stil staat, een beetje over beide sporen heen? Voor je het weet staat één automobilist in beide richtingen 2 maal 5 trams tegen te houden. Daar zitten tijdens de spits heel wat mensen in die een trein moeten halen of gewoon naar huis willen. Dat zijn er zomaar enkele honderden.

Zijn er eigenlijk bij de plannenmakers wel eens mensen die gebruik maken van het openbaar vervoer?

PS
Gisteren heb ik iets totaal onverwachts meegemaakt. Ik stak de Willem de Zwijgerlaan over bij het zebrapad. Het voetgangerslicht was groen. Ik was al weer enkele meters verder toen ik achter mij zeer luide muziek uit een auto hoorde komen. Ik geloofde mijn oren niet. De muziek stamt uit de dertiger jaren van de vorige eeuw. Ik ken, waarom weet ik niet, de eerste twee regels van het lied dat gezongen werd:
Die Fahne hoch! Die Reihen fest geschlossen!
SA marschiert mit ruhig festem Schritt.
Dat zijn de beginregels van het Horst-Wessel-Lied, de officiële hymne van de partij van Hitler, de NSDAP. Er zullen maar weinig mensen zijn die het lied nu nog (her)kennen, maar wie haalt het in zijn hoofd dat keihard af te spelen?

Ze zijn er nog steeds.
X