donderdag 31 december 2015

DRAAGVLAK

Diederik Samsom, gelooft - zei hij tegen het Nederlands Dagblad - dat er in Nederland – als er tenminste zekerheid komt dat het daar ook bij blijft – draagvlak is om tweehonderdduizend vluchtelingen op te vangen. Samsom noemt dat ‘op een bevolking van zeventien miljoen mensen een overzichtelijke hoeveelheid’ ... als er tenminste zekerheid komt dat het daar ook bij blijft.

In Trouw las ik wat anders: Ruim de helft van de Nederlanders vindt dat er niet meer vluchtelingen naar ons land moeten komen. Dat lijkt niet erg op een draagvlak voor 200.000. Ik vermoed dat met "niet meer" bedoeld wordt: niet meer dan de 60.000 vluchtelingen die dit jaar ons land zijn binnengekomen. IK vermoed zelfs dat "niet meer" ook betekent: niet meer dan de 60.000 die dit jaar zijn binnengekomen en niet dat 60.000 de bovengrens voor 2016 is.

Als Geert Wilders weer eens bij een bijeenkomst vraagt of er "meer of minder" vluchtelingen moeten worden toegelaten, zal er, vrees ik, een oorverdovend 'MINDER'! te horen zijn.

Diederik Samsom is een politicus met de nodige ervaring, maar als hij werkelijk denkt dat er draagvlak is voor 200.000 vluchtelingen, dan toont dat, naar mijn idee, aan dat hij geen idee heeft van wat er leeft onder de kiezers.

Samsom zegt ook dat hij na de Tweede Kamerverkiezingen van 2017 desnoods uit de politiek vertrekt, als zijn partij zich niet herstelt van de huidige, slechte peilingen. ‘Als de kiezers straks zeggen: “we vonden het niks” ... prima. Dan maak je een buiging, stap je van het podium, en gaat een ander het doen. Beloofd is beloofd!