dinsdag 9 oktober 2012

Serie

Het is een nieuwe (geloof ik) trend in het tv-kijken. Na afloop van een aflevering van een serie wordt er gezegd dat je de volgende aflevering al via het internet kan bekijken. Dat zal wel fijn zijn als de spanning tot grote hoogte is opgevoerd, maar wat schiet je ermee op? Pas als die aflevering op tv is geweest, kun je weer de volgende aflevering zien. Je loopt alleen steeds één aflevering voor op de tv-uitzending. Big deal! Een veel handiger manier, lijkt mij, is helemaal niet naar die serie op tv te kijken, maar te wachten tot zo'n serie op dvd verschijnt. Dan ben je ook af van die storende reclame tussendoor, als het om serie bij een commerciële omroep gaat. Ik heb de indruk dat zo ongeveer elke serie uiteindelijk wel een keer op dvd verschijnt.

De publieke omroep heeft ook weer een nieuwe serie: De geheimen van Barslet. Toen ik die naam voor het eerst zag, dacht ik dat het ging over een animeermeisje in een bar, maar het is dus een dorp, waarin van alles gebeurt, waaronder een mysterieuze regen van vissen. Er komt wel, in aflevering 3, een Manon in het verhaal voor die "zich als een dorpsslet gedraagt". Dat haal ik van de website die aan deze serie van NTR en NCRV is gewijd.

De website van 'Barslet' vertoont, qua lay out,  sterke overeenkomsten met die van het dorp Easterlittens (gemeente Littenseradeel) in Friesland. De openingszinnen van beide sites zijn vrijwel gelijk.

"Op deze website stellen wij u voor aan "virtueel Easterlittens". De bedoeling van deze site is een indruk te geven van onze kleine, maar zeer actieve dorpsgemeenschap. Alle verenigingen, clubs, wetenswaardigheden en activiteiten kunt u vinden door in de balk een menuknop aan te klikken."

"Op deze website stellen wij u voor aan “virtueel Barslet”. De bedoeling van deze site is een indruk te geven van onze kleine, maar zeer actieve dorpsgemeenschap. Alle wetenswaardigheden en activiteiten kunt u vinden door in de rode linkerbalk een menuknop aan te klikken."

Op de site van Easterlittens wordt 'Barslet' een "buurdorp" genoemd. In feite zijn de meeste opnamen van de serie in Easterlittens gemaakt. Er wordt ook een fietstocht aangegeven die je door 'Barslet' kunt maken. Die zullen wel niet zo druk gemaakt worden als de tochten die je destijds kon maken langs locaties die een rol speelden in 'The Da Vinci Code'.

De NCRV, toch een christelijke omroep, heeft wel een kans laten lopen: nergens lees ik dat het niet alleen vissen, maar ook broden heeft geregend. Wat is er gebeurd met het Bijbels besef?
x