maandag 23 november 2015

SAVEN

Ik heb het er hier al eerder over gehad: het toenemende gebruik van Engelse woorden in ons dagelijks taalgebruik. Ik kan daar nog wel inkomen als het gaat om 'moderne' woorden als deleten en downloaden, maar ik begrijp nog steeds niet waarom 'kinderen' vrijwel volledig is verdrongen door het Engelse 'kids'.

Ik heb het eens even gecheckt, maar 'kid' is tegenwoordig een Nederlands woord. Het komt immers voor in de Woordenlijst Nederlandse Taal (het 'Groene Boekje') en in de Dikke van Dale:
kid
kid (geen afbreking)
zelfstandig naamwoord • de m
na 1950, En­gels slang [kind, maar oor­spron­ke­lijk geitje], van de­zelf­de oor­sprong als ket [paard­je]

De Woordenlijst vermeldt geen verkleinwoord voor kid. Wel (bijv.) hond - hondje, maar geen kid - kidje. Je bent dus fout bezig als je zegt: 'Ik ging met twee kidjes naar Artis.' Dat zijn weer gewoon kind(ert)jes

Vooral in commercials wordt veel Engels gebruikt. Daar gaan ze inmiddels zover dat ze 'vernederlandste' Engelse woorden gebruiken die nog helemaal niet in het Groene Boekje en Van Dale voorkomen. Ik zag onlangs een commercial voor de website 'ippies'. Je kunt sparen als je via deze site iets aanschaft bij diverse websites. Bij ippies hebben ze het over
Spenden komt van het Engelse 'to spend' = uitgeven. Het is mij volslagen onduidelijk waarom ze het niet over 'shoppen - saven - spenden' hebben. Ze hadden ook wel even de moeite kunnen nemen om 'slim - snel - lekker' te vertalen. Dat kunnen ze tegenwoordig al op menige basisschool.

Ik heb maar eens wat verder gekeken op die website en dan schiet mij (Sorry, dat is ook Engels.) te binnen: 'What's the catch?' Je moet bij ippies eerst een account aanmaken. Je moet daar dan inloggen alvorens iets te bestellen bij bol.com, de HEMA, V & D, Wehkamp of een van de 2000 andere aangesloten websites. Ippies krijgt dan van die bedrijven een commissie en die delen ze met jou. Makkelijk sparen, toch?

Ik vraag me af: 'Hebben bedrijven als bol.com en Wehkamp ippies nodig om klanten te trekken? Waarom staan die een deel van hun winst af aan ippies door deze commissie te betalen?'

Heb je nog geen nieuwe zorgverzekeiing afgesloten? Bij OHRA krijg je 4000 ippies bij het afsluiten van een zorgverzekering. Geen idee wat je voor 4000 ippies kunt krijgen/aanschaffen.

Ik wacht eerst maar eens af tot ze bij 'Kassa' of 'Radar', mogelijk zelfs bij 'Opgelicht?!' een item aan ippies wijden.