zondag 7 februari 2016

ZUIDAS

'De Zuidas is best kil en kaal, er is weinig te zien, zegt een ICT-student van de HvA tegen Het PAROOL. De Zuidas is het stukje Amsterdam dat hieronder door de rode lijn wordt aangegeven. Je vindt er NS-station Amsterdam-Zuid, veel kantoren, de VU en VUmc en een stuk van de A10.

Als je niet toevallig in verband met je werk in die buurt moet zijn, valt er weinig te beleven.

Leuk al die toeristen in de stad, maar hoe zorg je ervoor dat ze niet allemaal op een kluitje op de Dam staan, en ook verder kijken dan de binnenstad? De bewoners van het centrum en de stadsbestuurders zouden graag zien dat toeristen ook andere delen van de stad zouden bezoeken. Er zijn ook andere delen van Amsterdam die best een bezoekje waard zijn. De Zuidas behoort daar absoluut niet toe. Daar kun je alleen met kunt- en vliegwerk mensen heen krijgen (of met een ambulance of traumahelicopter naar VUmc).
Dus: Staat er binnenkort een holografische dierentuin op de Zuidas? Als het aan studenten van de HvA ligt wel, en ook wethouder Eric van der Burg is enthousiast.

Ik heb het hier al eerder geschreven: het gaat niet alleen om de bezienswaardigheden van en in een buurt. Als je die hebt bekeken wil je even uitrusten bij een consumptie, koffie, thee, iets met alcohol. En dan het liefst in een leuke kroeg of op een leuk terras. Probeer die maar eens te vinden op de Zuidas.

De meeste ideeën van (an)de(re) studenten (van de HvA) zijn grote projecten, die toeristen naar de buitenwijken moeten lokken om zo de druk op het centrum te verminderen: een uitkijktoren bij de Sloterplas, een culturele hub op de NDSM-werf of een streetartproject in Noord.

Geen idee wat voor moois je zou kunnen zien vanaf een uitkijktoren bij de Sloterplas en Noord wordt tegenwoordig al genoeg de hemel in geprezen, dus waarom ineens een 'culturele hub', (wat dat ook moge zijn) op de NDSM-werf? Maar ja, er zijn altijd weer nieuwe wethouders en andere bestuurders die hun naam willen laten voortleven in "grote", dus dure, projecten.