zondag 30 november 2008

Handel


Wie in Nederland bloeddonor is verwacht daarvoor geen financiële vergoeding, zoals bijvoorbeeld in de VS niet ongebruikelijk is. Handel in organen, zoals nieren ten behoeve van transplantatie, wordt helemaal - en naar mijn mening terecht - afgewezen. Het (ver)kopen van complete mensen wordt al heel wat langer in de meeste culturen als onethisch beschouwd en dus verboden, wat niet zeggen wil dat het niet toch op grote schaal gebeurt. Denk maar aan kinderarbeid, kinderprostitutie en prostitutie in het algemeen.

Een wat apart geval van mensenhandel werd afgelopen week behandeld door de rechtbank in Zwolle: de verkoop van een pasgeboren kind. Het kind is afkomstig van een paar in Gent dat om financiële redenen hun tweede kind afstond. Dat schreef Trouw. Niet duidelijk werd of het paar zich financieel niet in staat achtte een tweede kind te onderhouden, of dat het gewoon uit het oogpunt van financieel gewin een kind geproduceerd had. Voor de eerste reden zou je met wat moeite nog enig begrip kunnen opbrengen, de tweede reden is te abject voor woorden.

Moet ik er nou ook moeite voor doen begrip op te brengen voor die 'wensouders'? Volgens de rechtbank hebben de ouders gehandeld in strijd met de wetten die gelden voor adoptie van buitenlandse kinderen. Is dat alles? Hebben ze alleen een regeltje overtreden? Ergens geld voor betalen om dat in bezit te krijgen is handel. Als je geld betaalt om een mens(je) in bezit te krijgen, bedrijf je dus mensenhandel. Dat paar in België heeft het kind niet 'tegen vergoeding afgestaan', het heeft het kind verkocht.

Al eerder heb ik hier laten weten niet te begrijpen (maar dat ligt dus aan mij) waarom het krijgen van kinderen zo belangrijk is, maar ik moet vaststellen dat er veel mensen zijn die dat belangrijk vinden en er veel voor over hebben om die situatie te realiseren als dat niet langs de normale biologische weg lukt. Ik heb er ook geen moeite mee mee te betalen aan de dure medische behandelingen die daarvoor soms nodig zijn. En waar op het internet zoek je naar een kind dat in de aanbieding is? Gewoon bij 'Marktplaats' of 'eBay'? En hoe ga je later aan 'jouw' kind vertellen hoe het in jullie 'bezit' is gekomen?
"Was ik duur, mamma?"
"Je was niet duur, lieverd, je kostte veel geld, maar dat hadden pappa en mamma graag voor je over. We hebben gewoon nog twee jaar langer gedaan met onze oude auto."