zondag 12 mei 2019

BELEVING

In een artikel in Het Parool over Weesp, dat over een aantal jaren deel gaat uitmaken van de gemeente Amsterdam, las ik o.a.: Op de Nieuwstad zit ook Puck & Co, een van de twee conceptstores van Weesp (de andere is Thuiz in Weesp in de Slijkstraat) waar je terecht kan voor Deense bodylotion, palmbomen in allerlei vormen en kleding.

Ik houd al die nieuwerwetse woorden niet zo goed bij, dus ik moest even googelen om er achter te komen wat nu weer een concept store  is. Marketingtermen.nl leek me de juiste bron. Een concept store is een winkel waar niet alleen het verkopen van producten centraal staat. De inrichting en het assortiment van de winkel zijn afgestemd op een centraal thema of een bepaalde lifestyle. De conceptstore speelt in op een brede behoefte van het beoogde publiek, waarbij er niet per definitie een direct verband hoeft te bestaan tussen de productgroepen die er worden verkocht. De concept store speelt in op een sterkere behoefte aan beleving tijdens het winkelen onder consumenten en het maken van fundamentele keuzes over de wijze waarop we zelf ons leven inrichten. Wat we eten, wat we dragen, waar we wonen, onze smaak, waarden en normen en onze favoriete merken maken ons wie we zijn.

Ik zal wel een bepaalde manier van leven hebben, maar of ik dat nou een lifestyle moet noemen. Ik krijg sowieso jeuk, als ik het woord beleving tegenkom. Ik kan me absoluut niet herinneren dat ik ooit een "sterkere behoefte aan beleving tijdens het winkelen" had, Kan je dat hebben als je schoenen gaat kopen bij van Haren? Sta ik voor een fundamentele keuze als ik bij Zeeman aarzel tussen een T-shirt en een poloshirt?  Al in de 70-er jaren van de vorige eeuw heb ik besloten nooit meer een kostuum en een stropdas te dragen. Was dat nu een fundamentele keuze? Zo heb ik het toen niet ervaren, maai heb me tot de dag van vandaag consequent aan die keuze gehouden.

"Wat we eten, wat we dragen, waar we wonen, onze smaak, waarden en normen en onze favoriete merken maken ons wie we zijn." Daar kan ik nog wel een heel eind in meegaan. Dat kan ertoe leiden dat ik nooit meer vlees eet, nooit meer een vliegreis ga maken.  Maar ik beleef absoluut niets aan het kopen van een Deense bodylotion. Ik koop überhaupt nooit een bodylotion