donderdag 10 maart 2016

HUILEN

DWDDrrrrr doet heel veel aan popmuziek en vaak op een zeer irriterende wijze. Zoals gisteren, toen aandacht werd geschonken aan het overlijden van 'de vijfde Beatle', Sir George Martin. Martin was niet alleen de producer van de Beatles, maar ook van veel andere popmusici en dat liet Matthijs even zien/horen: in een tijd van misschien één minuut hoorde je, en dat doet hij vaker, fragmenten van een stuk of tien bekende nummers. Je hoort dus een stukje van een nummer, dat smaakt naar meer, maar dan hoor je al weer het volgende nummer.

Goed, gisteren ging het dus (ook) over de Beatles en die hebben heel wat aardige nummertjes ten gehore gebracht. Vandaag wil ik zo'n nummer laten horen. Niet in een uitvoering van de Beatles zelf, maar een 'cover'. Soms zijn covers beter dan het oorspronkelijke nummer. Hier gaat het om 'When  my guitar gently wheeps' van George Harrison. Hij doet zelf wel mee, maar de 'hoofdrol' wordt gespeeld door de veel betere gitarist Eric Clapton.

Deze uitvoering vond plaats 1971, tijdens het 'Concert for Bangldesh'. Het was het eerste grote benefietconcert, ten behoeve van de bevolking van Bangladesh, die leed onder de gevolgen van een bevrijdingsoorlog, waarbij ze zich afscheidde van Pakistan, en van een tropische cycloon. Er waren honderdduizenden slachtoffers. Ik heb de film van het concert destijds gezien in de Cineac in de Reguliersbreestraat. Later kocht ik de daarvan gemaakte dubbel-lp en nog weer jaren later de dvd, die ik nog wel eens afspeel.