vrijdag 24 maart 2017

GEZONDHEIDSZORG

Toen ik twee jaar oud was ging ik voor het eerst naar het ziekenhuis. Ik werd geopereerd aan een liesbreuk. Sindsdien ben ik nog een keer of tien opgenomen. Ik heb ook talloze malen een polikliniek bezocht. Ik heb met diverse soorten specialisme te maken gehad: cardiologie, chirurgie, dermatologie, endocrinologie, interne geneeskunde, longgeneeskunde, neurologie, oogheelkunde en urologie.

De cardioloog onderzoekt me, sinds ik vijftien jaar geleden een hartinfarct had, één keer per jaar, d.w.z. dat hij even naar het gebeuren in mijn borstkas luistert, er een ECG gemaakt wordt en wat bloedonderzoek wordt gedaan. Sinds dat infarct heb ik nooit meer last van mijn hart gehad. (Even afkloppen!)

De afgelopen vijf jaar bezoek ik vrij vaak de longarts, vanmiddag bijvoorbeeld. Op zich niets bijzonders, maar toch heeft het vandaag een enigszins bijzonder tintje: voor het eerst in mijn leven bezoek ik een dokter op mijn (78e) verjaardag. Dan mag ik in het restaurant van het OLVG West wel iets lekkers bij de cappuccino nemen, toch?

Zoals gebruikelijk laat ik mijn verjaardag vrijwel ongemerkt voorbij gaan. Wil je me per se feliciteren (Van mij hoeft dat absoluut niet!), dan ontvang ik de gelukwensen liever per e-mail dan per telefoon. Voor je het weet is die niet onder handbereik en moet ik eerst op adem komen voordat ik kan reageren.