maandag 10 november 2008

Fanclub

Wat is er in de VS veranderd? Dat zie je in de kaartjes hieronder, een vergelijking tussen de uitslagen voor de presidentsverkiezingen in 2004 en 2008. Rood is een staat met een Republikeinse meerderheid, blauw met een Democratische meerderheid.

De grijze staat is Missouri. Daar is de officiële uitslag nog niet bekend, omdat de verschillen zo klein zijn, met een heel lichte voorsprong voor McCain, dat ze waarschijnlijk nog steeds aan het hertellen zijn.

In Nederland, van alle landen buiten de VS het land met de grootste Obama-aanhang, is inmiddels een Obamafanclub opgericht. Veel mensen in Nederland schijnen het idee te hebben dat Obama nogal links en progressief is. Vergeet dat maar! Links en progressief bestaan nauwelijks in Amerika. Een middenpartij als de PvdA zouden ze daar al gevaarlijk socialistisch vinden. Partijen als GroenLinks en de SP zouden daar helemaal geen poot aan de grond krijgen. Naar Nederlandse verhoudingen kun je Obama, denk ik, ergens in het midden van de VVD plaatsen. Hij heeft alleen wat meer charisma dan alle VVD-leiders bij elkaar. Charisma is mooi, maar ik stem liever op een hork met goede ideeën dan op een charismatisch persoon met slechte ideeën. Stel je even een charismatische Geert Wilders of Rita Verdonk voor!