zondag 2 juli 2017

NOMADEN

Nomaden kun je omschrijven als mensen die voortdurend van woonplek veranderen. Amsterdam kent zijn stadsnomaden. Daarvan zijn er inmiddels, meldt Het PAROOL, 35. Ze leven in caravans met allerlei aanbouwsels. De laatste vijf jaar bivakkeerden de stadsnomaden op diverse braakliggende terreinen: 't Landje aan Dortmuiden in Westpoort, Zeeburgereiland, de Volendammerweg en de Toetsenbordweg in Noord, achter het AMC in Zuidoost en momenteel langs de Noordzeeweg in Nieuw-West, maar daar moeten ze nu ook weer weg. (...) Ze moeten elk jaar naar een andere plek om overlast voor de omgeving te beperken.

Dat klinkt allemaal heel begrijpelijk, maar dan lees ik ineens: Zelf willen de stadsnomaden graag een vaste stek, in plaats van steeds maar rond te moeten trekken.

Daar kan ik me ook wel iets bij voorstellen. In mijn vakanties voelde ik me ook nomade: we wandelden of fietsten en zetten ons tentje elke dag op een andere plaats op. Maar de rest van het jaar vond en vind ik een vaste woon- en verblijfplaats toch wel prettig. Die stadsnomaden willen kennelijk niet zo burgerlijk in een gewoon huis wonen.

Oké, prima, maar daarmee ben je nog geen nomade.