zaterdag 16 april 2016

STATUUR

Op de hoek van het Singel (Amsterdammers zeggen niet de maar het Singel en de en niet het Nieuwe Meer) en de Oude Spiegelstraat bevindt zich de Literaire Reisboekhandel Evenaar.

 

Het pand is eigendom van Marcel van den Heuvel, lid van de gemeenteraad voor D66. Eigenaressen van de boekhandel, Marre van Dantzig en Maria Bastiaens, betalen, las ik in Het PAROOL, € 2100,00 per maand aan huur. Dat hoeven ze niet lang meer te betalen. De literaire reisboekhandel, die samen met een antiquariaat al 25 jaar in het winkelpand in de Negen Straatjes zit, heeft van Van den Heuvel een dagvaarding ontvangen: eigenaressen Marre van Dantzig en Maria Bastiaens moeten het pand uit. Want huisbaas Marcel van den Heuvel wil de zaak op de hoek met het Singel renoveren. Na de verbouwing wil Van den Heuvel de winkelruimte verhuren aan een 'huurder van statuur', die veel meer zal kunnen betalen. (...) (A)ls het winkelpand is opgeknapt, wil Van den Heuvel elke maand zo'n vijfduizend euro huur ontvangen . (Onderstreping toegevoegd.)

Marcel heeft een pand in een van de populairste buurten van Amsterdam, de Negen Straatjes. Welke middenstander zou daar niet graag een bedrijfje hebben? Maar 'populair' betekent 'duur'. En wie heeft er, om te beginnen, voldoende 'signatuur' op de bank staan, om zelfs maar te denken aan een zaak in deze buurt? Marcel hoeft niet bang te zijn voor zijn oude dag. De winkels zijn mijn pensioen en ik heb het altijd als belegging gezien. Ik zou een dief van mijn eigen portemonnee zijn als ik dit niet zou doen. Ik neem aan dat het pand t.z.t. voldoende 'signatuur' zal opleveren voor een zeer onbezorgde oude dag.

Van den Heuvel bezit drie panden in de Oude Spiegelstraat, die hij in 1992 voor 450.000 euro kocht en waarin hij zegt 1,7 miljoen euro te hebben geïnvesteerd. Inmiddels staat het vastgoed voor bijna 3,4 miljoen euro te koop. Dat is een hoop 'signatuur'