donderdag 3 augustus 2017

WACHTERS

Bij het einde der tijden ligt Aalten aan zee, weten de Wachters van de Nacht.

Deze kop stond boven een artikel in Trouw. Ja, dan moet ik wel verder lezen. Karin Houwers (45) uit Aalten is een van de oprichters van de kleine geloofsgemeenschap 'Wachters van de nacht'. Zij geloven dat het einde der tijden nabij is, en dat in de vooravond daarvan vrijwel heel Nederland in zee zal verdwijnen. Aalten, grenzend aan Winterswijk en Duitsland, is dan een kustplaats. De naam 'Wachters' staat voor 'waarschuwers'. De 'nacht' verwijst naar de 'duistere tijden' waarin we leven.

Een groot deel van Nederland ligt onder de zeespiegel. Met dijken houden we de zee buiten ons land. Als je googelt met "Nederland zonder dijken" kom je verschillende kaartjes tegen met een voorstelling hoe Nederland er dan zou uitzien. Dit is er een van.

Op dit kaartje ligt Aalten nog een eind van de kust. De 'Wachters' gaan kennelijk van een nog veel hogere waterstand uit, maar kunnen niet zeggen waarom. Elf jaar geleden kreeg Houwers een boodschap van God, zegt Houwers, op kalme, besliste toon. "Hij zei dat Aalten een kustplaats wordt." (...) Mensen (Ik in ieder geval!) willen graag details - ook over de manier waarop Nederland onder water zal komen te staan. Maar daar is mij niets over verteld. We weten niet precies hoe het zal gaan en wanneer het zal zijn.

De 'Wachters' zitten er niet mee, dat ze ten onrechte dachten dat in 2006 een groot conflict in het Midden-Oosten zou uitbreken en dat er al in 2011 een vloedgolf zou komen. Ze zien het als een beproeving van God. Godsdienstsocioloog Jansma: "Hun geloofsovertuigingen zijn vrijwel immuun voor tegenspraak. Komt een voorspelling niet uit, dan gaan ze opnieuw de Bijbel duiden.

De 'Wachters' zijn goed voorbereid. Een opslagplaats staat vol weckpotten. De schuur staat tot aan de nok toe vol: in totaal hebben ze al meer dan zevenduizend potten. Komt de vloedgolf, dan kunnen ze hier straks zo'n 150 mensen opvangen. Hoe lang kunnen ze doen met "meer dan zevenduizend" potten? Ik heb zo'n idee dat het water niet kort na de vloedgolf weer gezakt zal zijn. En wat  doen ze als er meer dan 150 mensen opgevangen willen worden? Arnhem en Nijmegen liggen dichtbij en hebben samen meer dan 300.000 inwoners. Die zullen allemaal oostwaarts trekken. Voor je het weet zijn er een paar duizend in Aalten. Dan doe je niet zo lang met die weckpotten.

Ik vind het wel een beetje onzorgvuldig van God, dat hij niet wat meer details heeft gegeven, zoals een tijdsaanduiding en de hoogte van het water. Gaat het om een tijdelijke vloedgolf (windkracht 14 plus springtij, dijkdoorbraken) of een permanente toestand (smeltende ijskappen op Groenland en de Zuidpool)?