vrijdag 6 januari 2017

ONVOLDOENDE

Als je met de trein of bus naar het buitenland wil reizen, zul je er binnenkort waarschijnlijk rekening mee moeten houden dat je, net als bij vliegreizen, twee uur van tevoren op het vertrekpunt aanwezig moet zijn, om je te legitimeren en je bagage en jezelf op wapens en explosieve stoffen te laten controleren. Dat zal wel een veilig gevoel geven, maar het lijkt me onvoldoende.

We hopen natuurlijk dat ons omringende landen dezelfde maatregelen nemen, zodat het terroristen moeilijk wordt gemaakt ons land in te komen. Nou, dat is natuurlijk fijn, maar we maken het terroristen ook moeilijk ons land te verlaten. Die terrorist die in die buitenwijk van Milaan is doodgeschoten, had dus eigenlijk in Nijmegen of Amsterdam doodgeschoten moeten worden.

Wat doen we met terorristen van Nederlandse komaf? Die zullen ook niet zo makkelijk meer naar het buitenland reizen. Die gaan dichter in de buurt naar doelen voor een aanslag zoeken. Geef ze eens ongelijk. Daarom vind ik de maatregelen die nu genomen worden totaal onvoldoende. We moeten niemand in welke soort van openbaar vervoer dan ook toelaten zonder controle van identiteitsbewijs en tas of koffer. Hetzelfde moet gelden voor al die gelegen waar meer dan, pakweg, 1000 personen bij elkaar komen voor cuturele of sportieve doeleinden. De politie moet de bevoegdheid krijgen elke (fiets)tas, koffer, rugzak, autokofferbak in te zien. Ik wil onbekommerd de straat op kunnen!