zaterdag 28 april 2012

Links

We hebben drie linkse partijen in Nederland: PvdA, GroenLinks en SP. De PvdA is tegen het akkoord van de 'gedoogcoalitie' en verliest stemmen. GroenLinks doet mee met de gedoogcoalitie, maar verliest ook stemmen. De SP is tegen het akkoord, maar haar aanhang blijft gelijk. Wat voor conclusies kan je hier nu weer uit trekken?

Wat je ook van de SP mag vinden, ze is wel consequent. Ze was tegen de plannen van het kabinet-Rutte; het nu gesloten akkoord is daar een variatie op, dus is ze daar ook tegen. Dat begrijpen aanhangers/kiezers, dus ze blijven de SP trouw. De PvdA heeft, nog onder Cohen, Rutte verschillende malen aan een meerderheid geholpen. Dat had ze onder Samsom weer kunnen doen en de meerderheid van haar aanhang, bleek uit een enquête van Eén Vandaag, zou daar achter gestaan hebben. Maar Samsom moest zo nodig laten zien dat hij net zo links is als de SP. Hij verliest kennelijk liever stemmen aan de VVD of D66 dan aan de SP.

Net als bij 'Kunduz' heeft GroenLinks weer eens 'haar verantwoordelijkheid getoond', ze is erin geslaagd de scherpste kantjes van het Rutte-beleid af te vijlen. Maar ze gaat wel akkoord met een verhoging van het btw-tarief, de meest onrechtvaardige van alle manieren om meer geld in de staatskas te krijgen.

'We' hebben Europa, de kredietbeoordelaars en de financiële markt tevreden gesteld. Na 12 september weten we hoe tevreden de Nederlandse burgers zijn.
x