vrijdag 27 november 2015

FAKE

Stel, je woont in een buurt/wijk waar regelmatig wordt ingebroken, vaker dan volgens het landelijk gemiddelde. Jij (en je partner) moet(en) toch wel eens de deur uit en daar staat je woning dan onbeheerd! Een oude truc is natuurlijk ergens licht te laten branden om zo de indruk te wekken dat er iemand thuis is.

In Het PAROOL las ik dat er een zogenaamd Masterplan Woninginbraken, een samenwerking met bewoners, politie en woningcorporaties, is. Die bewoners zijn de bewoners van een buurt in Nieuw-West waar de afgelopen jaren de meeste inbraken van heel Nieuw-West plaatsvonden.

Onderdeel van dat Masterplan is een variant op de truc met de brandende lamp: De bewoners van ruim vijfhonderd woningen in Nieuw-West krijgen een nep-televisie in huis om inbrekers af te schrikken. De zogeheten Fake TV bootst de lichteffecten van een echte tv na en moet woninginbraak voorkomen.

Oké, heel slim! Wat niet zo slim is: via de pers ruchtbaarheid geven aan deze truc. De potentiële inbrekers zal het niet ontgaan dat het erop lijkt alsof ineens veel meer mensen thuis zijn. Ze hebben echter ook de krant gelezen en vermoeden dus dat ze geconfronteerd worden met Fake TV's. Ze hoeven alleen nog maar even hun oor te luiteren te leggen. Ik vrees dat de Fake TV alleen lichteffecten produceert, geen bijbehorend geluid. Nu weten de inbfrekers zeker dat er niemand thuis is. Handig!