woensdag 10 september 2008

ALS

Met werk en openbaar vervoer voor de deur is de auto niet nodig. Het zal een enorme verbetering opleveren voor het milieu’, aldus van Poelgeest. Dat is dus Maarten van Poelgeest, de Amsterdamse wethouder van Ruimtelijke Ordening die in de Volkskrant aan het woord wordt gelaten over de 'Zuidas'. Bij dat project moet er veel moois gebeuren op het gebied van kantoren- en woningbouw en het overkappen van de snelweg en het spoor van tram, trein en metro. Kennelijk gaat Maarten er vanuit dat de mensen die in die nieuwe gebouwen gaan werken ook in die nieuwe woningen gaan wonen.

Nu is er ook weer een commissie, onder leiding van niemand minder dan Lodewijk de Waal, oud-voorzitter van de FNV, de club waar ze alles weten van verkeer en vervoer, met een rapport gekomen waaruit blijkt dat al over drie jaar de files kunnen worden teruggebracht tot het huidige herfstvakantieniveau. ALS ...

Als we meer gaan telewerken. Als we dichter bij ons werk gaan wonen. Als we meer met het openbaar vervoer gaan. Als de werkgevers de naar zijn werkplek verhuizende werknemer een royaler verhuiskostenvergoeding geven. Voor minder geld dan die commissie waarschijnlijk gekost heeft, had ik helemaal gratis, helemaal in mijn eentje, op één regenachtige middag een nog veel langere rij openstaande deuren kunnen intrappen.

Ik kan in mijn eentje Nationaal Beleidsadviseur worden. Als iedereen heel gezond gaat leven dalen de kosten van de gezondheidszorg. Als iedereen lief is voor iedereen kunnen we de politie afschaffen. Als we allemaal een goede smaak hebben, kunnen we twee publieke tv-netten en alle commerciële netten afschaffen. Als we alles eerlijk verdelen gaan er geen mensen meer dood door de honger. Als we geen olie meer importeren moet iedereen wel met het openbaar vervoer reizen, of fietsen, of lopen. Als ik mijn pc de deur uit doe, is iedereen van mijn dagelijkse gezeik af. Als ik nog even doorga, wordt dit de langste 'Beggartalk' ooit.