zondag 19 januari 2014

Racisme

De discussie over het racistische karakter van Zwarte Piet hebben we nog maar net achter de rug, of we merken dat het nog gekker kan. Immer, Het Parool schrijft: De Duitse snoepjesmaker Haribo haalt dropsnoepjes uit de handel in Zweden en Denemarken omdat sommige consumenten ze zien als racistisch. Al weken kwamen klachten binnen over het snoepgoed. Dat meldden Zweedse en Deense media.

Volgens mij hebben hier de 'negerzoenen' al geruime tijd geleden een andere naam gekregen, maar zijn 'jodenkoeken' nog steeds onder die naam verkrijgbaar. Het woord 'neger' was jaren lang in onbruik, maar schijnt tegenwoordig weer te mogen. Ik hoor en zie het tegenwoordig tenminste weer redelijk vaak gebruikt worden.

Voor zover ik weet hebben ze in Brazilië de naam van de Rio Negro nog steeds niet veranderd, dus daar moeten wij het ook maar mee blijven doen. In Duitsland heb je nog steeds het 'Zwarte Woud' en in de 'Kop van Overijssel' ligt een plaats die we hardnekkig Zwartsluis blijven noemen, ook het Zwarte Water heet nog steeds zo. Moeten we een autochtone Nederlander die 'zwart' werkt niet eigenlijk een 'witwerker' noemen?
x