vrijdag 11 december 2009

Film

Vanavond kun je bij RTL8 naar de The Deer Hunter kijken. In 1978 maakte die film alom diepe indruk. Ik vond hem ook heel goed. De film speelt voor een belangrijk deel tijdens de Vietnamoorlog en de periode daarna. Veel mensen zeiden dat het een anti-Amerika- of anti-Vietnamoorlogsfilm was. Ik noemde dat onzin. Volgens mij was het een film over een aantal eenvoudige mannen van het platteland die in een voor hun totaal andere en ook nog verschrikkelijke wereld terecht kwamen en over de manier waarop zij daarmee omgingen. Kort daarna las ik een interview met Michael Cimino, de regisseur. Hij zei vrijwel hetzelfde.

Of ik vanavond kijk weet ik nog niet. Ik neem hem in ieder geval op. Er zitten een paar goede rollen in van Meryl Streep, Robert de Niro en Christoffer Walken. Ik vraag me wel af of de film de tand des tijds (30 jaar) heeft doorstaan. De moderne kijker zal hem mogelijk te traag vinden.
x

Twijfel

Lang niet altijd ben ik het eens met wat er in de Tweede Kamer besloten wordt, maar zo werkt dat nu eenmaal in een democratie. Daar kan ik best mee leven. Ik behoor ook niet tot dezulken die van mening zijn dat in de Tweede Kamer een verzameling plucheminnende nitwits zit, die er zich zelden of nooit om bekommeren wat hun kiezers ergens van vinden.

Een bericht in Trouw bracht mij aan het twijfelen over het oordeelsvermogen van tenminste een deel van de Kamerleden. Jaarlijks doen ze in de Tweede Kamer een spelletje: ze maken onder elkaar uit wie de 'Politicus van het jaar' is. 'EénVandaag' maakt daar dan een reportage van. Bij 'Politicus van het jaar' denk je toch al gauw: die heeft het dus volgens zijn collega's het beste gedaan. In ieder geval schrijft Trouw dat ze Rita Verdonk de slechtste vonden en daar kan ik me wel iets bij voorstellen. Maar wie vonden ze de beste? Mark Rutte, de partijleider van de VVD.

Ik denk altijd dat ik de politiek redelijk goed volg. Ik heb dus wel een mening over Kamerleden die regelmatig in het nieuws zijn. Ik ga in mijn geheugen graven. Wat voor bijzonders heeft Mark het afgelopen jaar gedaan? Welke successen heeft hij behaald? Hoeveel kiezers heeft hij naar de VVD (terug)getrokken? Met de beste wil van de wereld kon ik me niets herinneren wat daarop duidde. Al een jaar of vijftig heb ik een pocket in mijn bezit met allerlei nonsensgedichten. Daar tussen door staan ook gefingeerde grafschriften. Eén daarvan luidt:

Daar moet ik altijd aan denken als ik Mark Rutte zie en/of hoor. Zijn voormalige fractiegenoot Arend Jan Boekestijn heeft eens in een onbewaakt ogenblik van hem gezegd: "Hij heeft geen ideeën. Dat is schokkend hoor."

Wat moet je dan denken van de man die, volgens de Kamerleden, de op één na beste is? Dat is Jan Peter Balkenende. Vriend en vijand zijn het erover eens dat hij bij de afgelopen Algemene Beschouwingen af en toe de kluts wat kwijt was. Met zijn regie liep het ook niet altijd even lekker. En als ik vriendelijk wil zijn zeg ik dat zijn rol in de affaire van het Europese presidentsschap een lachertje was. Nummer drie, Eberhard van der Laan heeft als belangrijkste wapenfeit op zijn naam staan dat hij 'allochtoon' wil vervangen door 'Nieuwe Nederlander'. De enige verklaring die ik voor deze merkwaardige uitverkiezing heb is dat de Kamerleden er dit jaar gewoon een geintje van gemaakt hebben.
x