woensdag 12 november 2008

Schokkend

Afgelopen zaterdag zag ik in EénVandaag een item over de pensionering van Maarten van Rossem als hoogleraar geschiedenis in Utrecht. Van Rossem wordt veel gevraagd als men in een nieuws- of actualiteitenprogramma behoefte heeft aan commentaar op iets wat in Amerika of in de Amerikaanse politiek gebeurt. Ik luister graag naar hem, niet alleen omdat ik het vaak met hem eens ben, maar ook om de vaak relativerende en nogal cynische manier waarop hij zijn commentaar geeft. In het item kwam ook een stukje voor van het programma 'De Wereld Draait door', waarin kort daarvoor Van Rossem te zien was samen me o.a. het VVD-lid van de Tweede Kamer Arend Jan Boekestijn. Dat ging over de presidentsverkiezingen. Na afloop van die uitzending lopen Van Rossem en Boekestijn naar de bar. Je hoort van Boekestijn zeggen: "Hij heeft geen ideeën. Dat is schokkend hoor." 'Hij' is Mark Rutte, de fractieleider van de VVD.

Die uitspraak van Boekestijn viel mij wel op. Voor mij was die niets nieuws, want ik heb Rutte ook nog nooit op een goed, laat staan een inspirerend idee kunnen betrappen. Als ik een enthousiast VVD-er was, zou ik voortdurend op zoek zijn naar een plaatsvervanger. Ik dacht wel meteen: daar krijgt Arend Jan problemen mee. Dat bleek gisteren in Het Parool. Direct na de uitzending had hij zijn excuses aangeboden aan Rutte. Maar ja, dat was niet genoeg. Een aantal fractiegenoten wilde 'opheldering'.

De fractievergadering waarin Arend Jan die opheldering verschafte zou ik graag bijgewoond hebben. In de krant lees ik alleen dat hij zijn excuses ook aan de fractie aangeboden heeft. Rutte sprak van "een grote onhandigheid van een kamerlid", maar met de excuses is de kous af en is er geen sprake van dat Boekestijn onder curatele zou staan. Iemand van die VVD-Kamerleden moet toch gevraag hebben of Arend Jan zijn uitspraak wilde toelichten.
"Geef nou eens een voorbeeld, Arend Jan."
"Ja, hoor eens, hoe kan ik nou een voorbeeld geven van iets wat niet bestaat."
Was er dan geen enkel fractielid die zei: "Eigenlijk, Mark, ben ik het wel met Arend Jan eens. Geef jij nou eens een voorbeeld van een idee. Een idee van jezelf, bedoel ik dan natuurlijk."
"Ja, wacht even, daar gaat het nu even niet om. We zijn een liberale partij, waarin iedereen zelf mag weten wat hij vindt of zegt. Ik heb het druk genoeg met het leiden van een fractie. Waar haal ik de tijd vandaan om ideeën te ontwikkelen? Waar het om gaat is dat Arend Jan niet publiekelijk open deuren moet intrappen. Dat is gewoon onhandig. Dan gaan de mensen denken dat je niets beters hebt te vertellen. Dat hebben we ook niet, maar daar gaat het ook niet om. Het gaat erom dat je dingen zegt die mensen graag willen horen. Ik had laatst nog een goed idee over iets, maar dat willen mensen niet horen, dus ... Arend Jan, je staat niet onder curatele, maar hoe hoog denk jij dat je bij de volgende verkiezingen op de lijst staat?"