zondag 14 december 2008

Bijdragen

Veel bekeken tv-programma's, veelal sportprogramma's, worden vaak vooraf gegaan door de mededeling "Deze uitzending wordt mede mogelijk gemaakt door ...". Een aantal bedrijven besteedt op die manier een deel van het reclamebudget. Als over enige tijd Willem-Alexander als staatshoofd wordt ingehuldigd zal dat ruim op tv komen en veel bekeken worden, maar ik denk niet dat die uitzending "mede mogelijk gemaakt wordt door ...".

In de VS gaat het wat anders. De inhuldiging van Obama wordt geregeld door een 'Presidential Inaugural Committee' (PIC). Die inhuldiging is een dure grap en iedereen kan daar een financiële bijdrage aan leveren. Obama is voor openheid. In Trouw las ik: Obama had al besloten geen giften aan te nemen van bedrijven, vakbonden, lobbyisten en anderen die proberen invloed uit te oefenen op de politiek. Ook kan er maximaal 50 duizend dollar worden gestort. Dat PIC heeft een website" waarop je kunt zien wie hoeveel geeft. Bij de naam wordt o.a. vermeld wie de werkgever is. Gistermorgen vermeldde de lijst 243 gulle gevers. Daarbij werd:
- 38 x niets vermeld;
- 31 x 'unemployed' vermeld;
- 32 x 'selfemployed' vermeld en
- 142 x een bedrijf vermeld.
169 keer werd een bedrag van 50.000 dollar geschonken, waarvan 93 maal door iemand die ook zijn werkgever vermeldde. Het totaal stond op 9.722.400,00 dollar, waarvan 5.467.650,00 dollar door personen die hun werkgever vermeldden.

Ik heb van die momenten dat achterdocht mij bekruipt. Dan zie ik de CEO van 'Crown Surgery Medical Group' (ik pik zomaar een naam uit die lijst) voor me die zegt: "Jongens, ik stort 50.000,00 dollar van mijn privérekening op de rekening van de PIC, maar onze financiële man stort meteen 50.000,00 van dit bedrijf op mijn rekening. Deal?" Hoe lang kan Obama volhouden dat hij voor zijn feestje geen geld van bedrijven ontvangt?