woensdag 12 september 2018

VERGELIJKBAAR

Op TV werd ruim aandacht besteed aan problemen bij een parkeergarage in Almere. Er bleken scheuren te zitten in de kolommen. Uiteraard werd er teruggekeken naar de al weer enige tijd geleden ingestorte nog in aanbouw zijnde parkeergarage  in Eindhoven. Er kwam een deskundige aan het woord. Hij wees op de verschillen in bouwwijzen tussen beide garages en zei dat die onvergelijkbaar waren. Hoezo onvergelijkbaar? Hij had naar beide bouwwijzen gekeken en geconstateerd dat die niet hetzelfde waren. Hij had ze, kortom, vergeleken en was tot de conclusie gekomen dat ze ongelijk waren.

Je kunt alleen maar tot de conclusie dat twee zaken of personen niet aan elkaar gelijk zijn, als je ze vergelijkt. Doordat ik bepaalde dingen vergelijk, kom, als ik een boerenomelet wil eten ik niet thuis van AH met spaghetti, maar met eieren. Ananas en spaghetti zijn vergelijkbaar. Je hoort vaak zeggen dat appels en peren niet met elkaar vergeleken kunnen worden. Natuurlijk kan dat en als je dat doet kom je tot de conclusie dat het twee verschillende soorten vruchten zijn. Door die vergelijking kwam ik als kind tot de conclusie dat ik appelmoes wel lekker vond, maar gestoofde peren niet.

In de dierentuin kun je o.a. luipaarden en vogelspinnen bekijken. Je hebt nog vijf minuten en kunt ze niet meer beide bekijken. De een vindt luipaarden het leukst (ik bijvoorbeeld) de ander vogelspinnen. Niemand zal dat bewust doen, maar toch ligt aan die voorkeur een vergelijking ten grondslag. Luipaarden en vogelspinnen zijn vergelijkbaar, net als appels en peren.