woensdag 20 mei 2020

VERTROUWEN

Veel mensen zijn er, denk ik, blij mee dat de coronamaatregelen versoepeld worden. Er zijn specifieke maatregelen voor specifieke bedrijven/instellingen, zoals horeca, openbaar vervoer, sportscholen, musea en bioscopen.

Er is één maatregel die voor iedereen geldt. Ik las hem  op de website van RTV-Noord:
- Buiten mogen mensen bij elkaar komen als zij 1,5 meter afstand tot elkaar bewaren. Rutte en De Jonge spreken niet langer van een maximum groepsgrootte van drie personen.

- Thuis blijft het dringende advies om voor bezoekers 1,5 meter afstand aan te houden, zowel binnen als in de tuin en op het balkon.

Ben ik blij met die versoepeling? Absoluut niet! Ik vertrouw mijn medemensen voor geen meter. Al onder de oude regeling zag je foto's van parken waar groepen mensen veel te dicht op elkaar zaten. Ik zag filmpjes, waarin boa's door groepen fysiek mishandeld werden, omdat zij op de regel wezen.

Nu het weer ook nog eens mooi is, zullen veel mensen de gelegenheid te baat nemen om 'eindelijk' weer eens naar hun favoriete park of stadsstrandje te gaan. Daar zou het wel eens druk kunnen worden. Maar jullie willen toch je eigen plekje. Nou ja, zal het net iets minder zijn dan anderhalve meter.

Ik gun iedereen zijn verzetje en iedereen mag van mij zelf bepalen hoeveel risico zhij wenst te nemen, maar zoals ik hier al eerder schreef, kan iemand die net in het park besmet is, even later bij AH te dicht in mijn buurt komen te staan. Hoe meer versoepeling, hoe meer mooi weer en hoe meer terras op het plein vlakbij AH, hoe meer kans op besmetting en ik doe echt wel voorzichtig. Het Parool schrijft dit vandaag: De meeste mensen die nu nog een coronabesmetting oplopen, doen dat in de grote stad, veelal in het westen van het land. Zeker de mensen daar moeten dan ook discipline tonen als de regels weer versoepeld worden, waarschuwen epidemiologen. ‘Het gaat er echt om spannen’. (Onderstreping toegevoegd.