woensdag 20 februari 2019

AUTOVRIJ

Hoe minder auto's, hoe beter, vind ik. Ik zeg er direct bij, dat ik natuurlijk, als rijbewijs- en (dus) autoloos persoon niet geheel objectief ben. Nu komt de Fietsersbond, las ik in Het PAROOL met het voorstel om iedere zondagochtend, de Wibautstraat vanaf het Amstelstation en de Nieuwe Leeuwarderweg tot aan (Metro)station Noord autovrij te maken. Beide straten liggen, ter weeszijden van het IJ en de IJtunnel, min of meer in elkaars verlengde.


"Wij (de Fietsersbond) willen vrije ruime (sic) op de 'Noord-/Zuidas', van het Amstelstation, onder het IJ door, tot aan metrostation Noord. We willen laten zien wat er gebeurt als we de straat teruggeven aan voetgangers en fietsers." (...) "Je kunt kilometers joggen, nordic walken en acrobatiek doen. Ouderen zijn vrij in plaats van vogelvrij. Zo kunnen we allemaal genieten van de nieuwe vrije ruimte. Het moet een speelstraat worden."

Ik draag de Fietsersbond een warm hart toe, maar sta niet direct te juichen bij dit idee. Als je kilometers wilt joggen of nordic walken, kun je gezelliger routes vinden dan de Wibautstraat en de Nieuwe Leeuwarderweg. Ik woon op minder dan 600 meter van de Nieuwe Leeuwarderweg maar zie mezelf nog niet een hele zondagochtend met mijn scootmobiel, "vrij in plaats van vogelvrij" over die weg karren. Ik kan me ook voorstellen dat in kringen van autogebruikers weinig enthousiast op dit idee zal worden gereageerd. Je zal maar op het Java-eiland wonen en op zondagochtend een kopje willen gaan drinken bij de Tolhuistuin. Via de IJtunnel is dat 6,4 km (via de pont is het zo'n 3 km te lopen), via de A10 zo'n 12 km.

Oké, je moet autobezitters geen mening vragen over maatregelen om het autoverkeer te beperken. Dan kom je al gauw weer uit op "autootje pesten". Maar als je dan toch straten gaat afsluiten, neem dan geen doorgaande routes. En hoe gaan de liefhebbers uit Osdorp en de Bijlmer naar die autovrije route toe? Met de auto, vrees ik.

Als je het toch wat aantrekkelijk wil maken, maak dan, verspreid over de hele stad, hele wijken een hele dag autovrij. Kunnen de mensen gezellig met de buren gaan joggen of nordic walken en daarna gezellig, midden op straat, koffie of thee, of een ander drankje drinken. Spreek je misschien ook nog eens een oudere, die alleen voor de gezelligheid komt.