maandag 1 december 2008

Boete


Nog niet zo lang geleden was de Amsterdamse Veerkade - in het centrum van Den Haag - zo'n beetje de smerigste straat van Nederland. Smerig in de zin van: lucht van een zodanige kwaliteit dat je die beter niet kon inademen. Ergens las ik dat er ieder jaar 18.000 mensen eerder dood gaan dan verwacht mag worden door het inademen van dat soort lucht, die vergeven is van zogenaamd 'fijnstof', dat als ik het goed begrijp vooral door (diesel)auto's wordt verspreid.

Ik neem direct aan dat het Haagse gemeentebestuur er alles aan gedaan heeft om de luchtkwaliteit te verbeteren. En het is nog een stap verder gegaan. In Den Haag is sinds vorig jaar de campagne 'Den Haag schoon' aan de gang. Dat las ik in de Volkskrant. Wethouder Rabin Baldewsingh vindt dat niet genoeg. 'De gemeente heeft een voorbeeld gegeven, nu zijn de burgers aan de beurt', aldus de zegsvrouw.


In de praktijk komt het nieuwe beleid erop neer dat je vanaf 1 januari 2009 een boete van 95 euro kan krijgen als je kauwgum of een sigaret op straat gooit. Aan het eerste zal ik mij nooit schuldig maken, want ik houd niet van kauwgum. Maar ik moet bekennen dat ik wel eens een sigarettenpeuk op straat gooi. Met name bij tram- en bushaltes wil ik nog wel eens een rokertje opsteken als ik nog enige tijd op mijn vervoermiddel moet wachten.

Ik geef direct toe dat het uitzicht op al dat kauwgum- en sigarettenafval niemand vrolijker zal stemmen. Maar ik weet ook vrijwel zeker dat er van dat uitzicht geen mens eerder dood gaat. Ik meen ook te weten dat sigarettenpeuken, hoe lelijk ook op een hoopje of in groten getale, volledig en vrij snel afbreekbaar zijn, dus ons ecosysteem niet belasten. (Kauwgum is pas na 20 jaar afgebroken.) Los daarvan blijf ik het merkwaardig vinden dat we het veroorzaken van enig optisch ongenoegen bestrijden met een boete van 95 euro en er nauwelijks bij stil staan dat er jaarlijks 18.000 mensen voortijdig overlijden omdat we zo (on)nodig die auto moeten gebruiken.